apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Až 33 krát sa narodili dvojičky

Fakultná nemocnica s poliklinikou J.A. Reimana v Prešove zaznamenala v roku 2023 2442 pôrodov, z ktorých sa narodilo 2475 detí, vrátane 33 dvojičiek.

Najčastejšie dievčenské meno bolo Sofia a chlapčenské Tomáš. Hoci počet pôrodov v roku 2023 oproti predchádzajúcim rokom mierne klesol, oddelenie gynekológie a pôrodníctva zostáva jedným z najvyťaženejších v regióne. Okrem toho, primár MUDr. Jozef Dzurilla zdôraznil, že prešovská nemocnica sa v minulom roku stala najväčšou pôrodnou jednotkou na Slovensku s 2659 pôrodmi.

"V roku 2023 sa tento negatívny demografický vývoj prejavil z časti aj u nás,“ vysvetlil primár MUDr. Dzurilla. Samozrejmosťou je v nemocnici použitie epidurálnej analgézie na zmiernenie bolestí pri pôrode. ,,Je to štandardná služba  na želanie rodičky. V roku 2023 malo tzv. bezbolestný pôrod celkovo 90 rodičiek,“ dodal primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva. Priemerný vek rodičiek sa celosvetovo zvyšuje. Väčšinou sa udáva priemerný vek matky v čase narodenia jej prvého dieťaťa, a ten je dnes na Slovensku okolo 29 rokov. V nemocnici je toto číslo trochu nižšie.

Nemocnica sa sústreďuje aj na kvalitu poskytovaných služieb, a to nielen v oblasti gynekológie a pôrodníctva, ale aj v neonatológii. Okrem toho, pristúpila k modernizácii prístrojového vybavenia a rozšírila svoje možnosti v oblasti neonatologickej liečby. Neonatológia je súčasťou Perinatologického centra v nemocnici poskytuje špecifickú liečbu pre novorodencov s rôznymi patológiami. V roku 2023 predčasne narodené deti predstavovali takmer 15 percent prípadov, pričom najčastejšie príčiny hospitalizácie boli dýchacie problémy, vrodené vývojové chyby a poruchy adaptácie.

,,Súčasťou našej práce je aj zabezpečovanie transportov kriticky chorých novorodencov zo spádových nemocníc a na špecializované pracoviská. V Perinatologickom centre sa centralizujú mamičky s rizikovými graviditami (napr. hroziaci predčasný pôrod, diabetes melitus u tehotných.). V minulom roku dosiahol počet u nás predčasne narodených detí (pred ukončeným 37 týždňom tehotenstva) takmer 15 percent. Najčastejšími príčinami hospitalizácie na jednotke vysokošpecializovanej starostlivosti o novorodencov boli rôzne problémy s dýchaním vyžadujúce ventilačnú liečbu, vrodené vývojové chyby, poruchy popôrodnej adaptácie,“ uviedla primárka Perinatologického centra MUDr. Zuzana Vojteková.. Ako jedno z mála pracovísk na Slovensku poskytuje  liečbu riadenou celotelovou hypotermiou po ťažkých

perinatálnych asfyxiách (pridusenie bábätka pri pôrode).Súčasťou Perinatologického centra je aj banka ženského materského mlieka, ambulancia pre deti s perinatálnymi rizikami a hniezdo záchrany. ,,V minulom roku sme skvalitnili prístrojové vybavenie o dva celotelové ultrazvukové prístroje a moderný komplexný neonatologický transportný systém,“ dodala primárka MUDr. Vojteková.

Napriek miernemu poklesu počtu pôrodov v roku 2023 si prešovská nemocnica udržiava dobré meno v oblasti pôrodníctva a matky oceňujú predovšetkým ľudský prístup personálu a komunikáciu. Zaujímavosťou je aj fakt, že v nemocnici sa často stretávajú mamičky, ktoré prichádzajú porodiť svoje desiate dieťa. V apríli bolo najplodnejším mesiacom s 224 pôrodmi a 228 novorodencami.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.