marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Historické exponáty zo Župčian

Kralická Biblia Jonáša Záborského z roku 1787 v zbierke Literárna história z Krajského múzea v Prešove Kralická Biblia Jonáša Záborského z roku 1787 v zbierke Literárna história z Krajského múzea v Prešove

V Rákociho paláci vystavia akvizíciu zo Záborského Chujavi

Krajské múzeum v Prešove predstaví širokej verejnosti historické exponáty zo Župčian. Obec je známa vďaka Jonášovi Záborskému, ktorý v nej pôsobil 23 rokov. Návštevníci budú môcť nahliadnuť aj do jeho rodinnej Kralickej Biblie z konca 18. storočia, v ktorej tento kňaz, historik a spisovateľ stručne načrtol svoj životopis.

Foto Ženský kabátik zo zamatu

Takmer 100 predmetov darovala ešte v roku 2021 Krajskému múzeu v Prešove obec Župčany. Výstava Z truhlice do vitríny, podľa Erika Ondriu, jedného z autorov výstavy, ozrejmí návštevníkom aj cestu zbierkových predmetov do múzea. „Krajské múzeum v Prešove má s obcou Župčany podpísané od roku 2020 Spoločné memorandum o spolupráci, ktorého prvým čiastkovým výstupom je aj táto výstava. Veríme, že spolupráca bude pokračovať a prinesie ďalšie ovocie vo forme nových unikátnych prezentácií,“ hovorí Mgr. Erik Ondria, PhD., historik Krajského múzea v Prešove a spoluautor výstavy. Ako ďalej vysvetľuje etnologička Zuzana Andrejová, na výstave môže návštevník sledovať predmety, ktoré už prešli nadobúdacím procesom, ako aj tie, ktoré sa zbierkovými predmetmi ešte len stanú. „Ľudia sa tu dozvedia odpovede na otázky, ktoré nám v múzeu často kladú, napríklad čo patrí do múzea a čo na smetisko, akou cestou a procesmi musí predmet prejsť, aby mohol byť vystavený, čo sa deje s takým exemplárom, ktorý momentálne nie je použitý na žiadnej výstave a kde je uložený alebo či sa môžu predmety z múzea vyhodiť, darovať alebo sa ich dá inak zbaviť,“ vysvetľuje Mgr. Zuzana Andrejová, PhD., etnologička Krajského múzea v Prešove a spoluautorka výstavy. Zároveň hovorí, že jedným zo vzácnych predmetov, ktorý sa do múzea dostal, je aj ženský kabátik z čierneho zamatu. Zaujímavé je aj to, ako sa tu ocitol. Múzeu ho totiž daroval jeden z odborných pracovníkov tejto inštitúcie. „Je to dedičstvo môjho kolegu po jeho prababičke, ktorý chce, aby sa z neho mohli tešiť aj ďalšie generácie. Tento čierny zamatový kabátik je zdobený pomocou flitrov a striebornej šujtašky a je vyšitý kvietkami, ktoré oživujú tmavú látku a dodávajú mu noblesu. Kabátik sa prestal nosiť pred druhou svetovou vojnou,“ dodáva Andrejová.

Foto Prešovskí reštaurátori pri práci, 60. roky 20. storočia

Autormi výstavy Z truhlice do vitríny s podtitulom Cesta zbierkových predmetov do múzea na príklade akvizície zo Župčian sú zamestnanci Krajského múzea v Prešove, historik Mgr. Erik Ondria, PhD. a etnologička Mgr. Zuzana Andrejová, PhD. K realizácii prispela aj vedúca folklórnej skupiny Záborský zo Župčian, Mária Germušková. Slávnostné otvorenie sa uskutoční 21. júna 2022 o 17.00 hod. v Rákociho paláci v Prešove. Výstava potrvá do konca augusta tohto roku.

Zdroj: ts

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.