marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Situácia v nemocniciach v Prešovskom kraji je kritická

ilustračné foto ilustračné foto Autor: Radomír Kreheľ

Nemocnice sú pred kolapsom, vyzývajú k očkovaniu

Situácia v nemocniciach v Prešovskom kraji je alarmujúca. Zhodli sa na tom dnes riaditelia nemocníc na území kraja, ktorí upozornili najmä na kritický stav v naplnenosti lôžok pacientmi s ochorením na Covid-19, ohrozenie zdravotnej starostlivosti i nedostatok zdravotníckeho personálu. Apel na prijatie opatrení smeroval najmä na ministerstvo zdravotníctva.

Stretnutie zástupcov ústavných zdravotníckych zariadení na území Prešovského kraja iniciovala župa v súvislosti so zhoršujúcou pandemickou situáciou a enormným nárastom covid pozitívnych pacientov. „Všetkých desať nemocníc je v kritickom stave. Personál je vyčerpaný, demotivovaný, môžeme povedať, že aj nezaplatený. Je to vážna situácia, keďže nemocnice nemajú voľné lôžka pre covidových pacientov. Samozrejme, to má všetko negatívny dopad, a to hlavne v necovidovej zdravotnej liečbe, keďže sa odkladajú zdravotné diagnózy, ktoré sú na úkor pacientov s koronavírusom neliečené,“ popísal situáciu predseda PSK Milan Majerský, ktorý spolu s manažmentom nemocníc smeroval výzvu rezortnému ministerstvu pre urgentné riešenie situácie a prijatie konkrétnych opatrení.

„Apelujeme na ministerstvo zdravotníctva, aby povolalo do nemocníc aj armádnych lekárov a armádny zdravotný personál a aby motivovalo zdravotníkov špeciálnym príplatkom, mimo covidového príplatku. Len tak dokážeme zvrátiť hroziaci kolaps zdravotnej starostlivosti v kraji,“ uviedol župan, ktorý spomenul príklad popradskej nemocnice, kde za posledné obdobie odišlo takmer 50 lekárov . Podľa neho, súčasná kritická situácia navyše ukazuje riziká navrhovanej optimalizácie siete nemocníc. „Ak by sa realizovala už v týchto dňoch, ako to chcel rezort, tak dnes by sme boli už na kolenách a nevedeli by sme pomôcť pacientom, ktorí sú na tom veľmi zle,“ dodal.

Pre samotné nemocnice v kraji je totiž mimoriadne náročné zvládnuť súčasný enormný nápor pacientov s covidom. „Kapacity našich lekárov a sestier sú maximálne vyťažené a nie je možné otvárať ďalšie lôžka, nemal by sa kto o pacientov starať a po druhé, museli by sme úplne zdecimovať bielu medicínu, čo považujeme za úplne neetické, nemorálne a nenormálne,“ povedal po stretnutí riaditeľ NsP Sv. Jakuba v Bardejove a súčasne prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. „Nie je normálne, aby tí, ktorí potrebujú pomoc, ľudia s nádormi a inými ochoreniami , trpeli kvôli tomu, že časť obyvateľstva je nezodpovedná a nedala sa zaočkovať. Je úplne zjavné, že táto tretia vlna je pandémiou nezaočkovaných a ich komplikácií,“ dodal s tým, že následky si bude niesť spoločnosť ešte dlhý čas.

Podľa názorov šéfov nemocníc aktuálny stav s dennodenným nárastom pozitívnych prípadov výrazne komplikuje najmä neochota ľudí dať sa zaočkovať. „Ak poviem za Ľubovniansku nemocnicu, doteraz to bol jeden pacient očkovaný na umelej pľúcnej ventilácii, ostatné nemocnice dokonca hlásia, že ani jeden očkovaný pacient nebol na pľúcnej ventilácii. Čo sa týka lôžok na terapiu kyslíkom, 80% sú to nezaočkovaní pacienti,“ informoval riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice Peter Bizovský. Ako dodal, aj pri novej liečbe monoklonálnymi protilátkami hovoria čísla v prospech očkovaných. „Máme 26 podaných dávok k dnešnému dňu a len traja pacienti boli zaočkovaní, takže jednoznačne efekt vakcíny tu je. Preto by som chcel vyzvať, poďte sa očkovať, je to jediná cesta ako pomôcť školstvu, ekonomike, zdravotníctvu a sebe,“ povedal P. Bizovský.

V súvislosti s výzvou na očkovanie sa na stretnutí zúčastnené strany zároveň informovali aj o možnostiach samotnej vakcinácie, ktoré zabezpečujú tak nemocnice, ako aj samosprávny kraj. Ten už avizoval, že bude pokračovať vo výjazdovej očkovacej službe a vytvorí aj ďalšie možnosti na zaočkovanie v každom okresnom meste.

Zdroj: Daša Jeleňová

Naposledy zmenené pondelok, 15 november 2021 18:00

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.