marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Slováci na sebe makajú už sedem rokov

Bratislavčanka Sarah prešla na bicykli 120 km za 10 hodín. Bratislavčanka Sarah prešla na bicykli 120 km za 10 hodín. Záber z dokumentárneho filmu

Program DofE sa na Slovensku teší veľkému záujmu.

Momentálne je doň zapojených vyše 200 škôl a organizácií a viac ako 1000 učiteľov a pracovníkov s mládežou, ktorí mladým ľuďom pomáhajú pri plnení ich DofE cieľov a aktivít. Podporu má aj zo strany všetkých ôsmich vyšších územných celkov. V priebehu minulého školského roka na sebe makali stovky mladých ľudí po celom Slovensku. A vyše 1300 z nich sa podarilo program úspešne ukončiť a získať tak svoje cenné ocenenie.

Foto: Daniel Meitner

“Dan vs. The World“ prekročil na Spotify 2 milóny prehratí. Pesnička Skyfall sa dostala do Spotify playlists. Medzitým stihol modrý pás v karate a rozdať kopu dobra ako dobrovoľník. Toto všetko dokázal len 19-ročný Daniel Meitner a za svoju vytrvalosť a cieľavedomosť si preberá významné ocenenie Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu 

Preberajú si medzinárodné ocenenie

Sedemnásťročná Ema sa naučila Popolušku v posunkovej reči. Maturant Matúš získal grant a spolu so spolužiakmi spustil rekonštrukciu historickej veže na gymnáziu. Mladý Košičan Daniel v detskej izbe vytvoril album, ktorý má na Spotify 2 milióny prehratí. Bratislavčanka Sarah prešla na bicykli za 10 hodín 120 km. Toto je len zlomok z vyše 1300 mladých ľudí, ktorí si už o pár dní za svoju vytrvalosť a cieľavedomosť preberajú významné ocenenie Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (v skratke DofE).

Na slávnostnom online podujatí 4. novembra 2021 predstavili prvý mini dokumentárny film z dielne DofE. Prihovorila sa prezidentka Zuzana Čaputová, študentov pozdravili a pogratulovali im zaujímavé osobnosti a o svoje unikátne zážitky z náročného obdobia minulého školského roka sa podelili desiatky Dofákov, ich učitelia, riaditelia škôl či župani. Podujatie moderoval Vlado Varecha z rannej šou rádia Európa 2. “Pandémia koronavírusu a zatvorené školy boli veľmi náročným obdobím v živote mladých ľudí. No z výpovedí Dofákov vieme, že im program DofE pomáhal zvládnuť tieto dni, priniesol do ich životov nové zážitky, potrebnú rutinu a častokrát dôvod či zmysel ráno vstať z postele,” vraví zakladateľ a riaditeľ DofE na Slovensku, Marián Zachar. “Sme veľmi hrdí na vyše 1300 mladých ľudí, ktorí na sebe makali aj minulý školský rok a získávajú toto významné ocenenie,“ dodáva.

Nové zážitky a dobrodružstá

Mladý človek, ktorý chce ocenenie DofE získať, musí na sebe vytrvalo pracovať 6-18 mesiacov a prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu. “Som hrdá na to, že mi program DofE pomohol viac sa zorganizovať a robiť na veciach systematickejšie. Vždy som bola dobrodružná povaha a DofE mi pomohlo skúsiť nové veci a dotiahnuť ich do konca,” vysvetľuje Ema Horská, jedna z ocenených.

Ocenenie DofE uznávajú nielen zahraničné univerzity ale aj veľké firmy na Slovensku, keďže zapojení študenti sa vďaka tejto skúsenosti učia ako nastavovať ciele v rôznych oblastiach svojho života, cibria svoju vytrvalosť a motiváciu kráčať za tým, čo si na začiatku svojej cesty zaumienili, zažívajú nové zážitky a spoznávajú nových priateľov. “Mladým ľuďom tak dávame možnosť zažiť si pocit radosti a uspokojenia z dosiahnutých cieľov,” vysvetľoval princ Philip, vojvoda z Edinburghu, ktorý tento program založil pred vyše 65 rokmi. Dnes sa ročne na celom svete vo vyše 130 krajinách do DofE zapája vyše 1,3 milióna mladých ľudí.

Zdroj: ts

 

 

Naposledy zmenené pondelok, 15 november 2021 07:42
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.