apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Severovýchod Slovenska čaká dobrú zimnú sezónu

Príďte si zalyžovať, oddýchnuť vo wellness, obdivovať pamiatky UNESCO

Zimné mesiac na prelome rokov bývajú pre cestovný ruch na severovýchode Slovenska menej vyťažené ako v lete, ale na svoje si prídu milovníci prírody, športu, zábavy, kultúry i starostlivosti o  zdravie. K ťahákom  patria v decembri: 5. decembra vítanie Mikuláša v Bardejove a Svidníku, tradičný spomienkový koncert na Johna Lennona v piatok 8.decembra o 18.00 pred domom Pavla Zajaca v parku Emila Korbu a Vianočné a Silvestrovské pobyty v Bardejovských Kúpeľoch, a.s. V prípade dobrého počasia je to aj zjazdové lyžovanie v strediskách  Medvedie, Regetovka a Makovica, bežkovanie na upravených tratiach v okolí Bardejova, kúpanie vo wellness zariadeniach Bardejovských Kúpeľov a vo vodnom raji Aquaruthenia vo Svidníku, ale i návštevy  múzejných expozícií a kultúrnych ustanovizní. Informuje o tom riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek.

,,Dúfame, že reštart turizmu a jedna z historicky najlepších návštevníckych sezón z leta budú pokračovať aj v zime a ďalších rokoch. Severovýchod Slovenska si to zaslúži, lebo ani v najťažších časoch covidových obmedzení nezanevrelo na turistov a prinášalo im nové a nové aktivity i propagáciu regiónu. Dobudovali sa nové i staronové vyhliadkové veže, fontány, ubytovacie kapacity, cyklochodníky. Všetky nosné podujatia od Bardejovského jarmoku, cez Slávnosti Rusínov a festivalu Pirohy vo Svidníku, až po Kúpeľné dni a Alžbetin deň v Bardejovských Kúpeľoch, mali vynikajúce návštevnosti, ako spred covidových čias,“ upozorňuje R. Jančošek. Dodáva, že na severovýchode Slovenska je vždy čo obdivovať v exteriéroch, aj interiéroch. Hory, lesy, vyhliadky, hrady, hradby, stredoveké pamiatky, lyžiarske svahy, bežkové trate, reštaurácie, múzeá, wellness - všetky atrakcie fungujú. Na všetkých čakajú gastronomické zážitky- tradičné jedlá regiónu so špecialitami  slovenskej, rusínskej, poľskej a ukrajinskej kuchyne. Naplánujte si aj predĺžené víkendy, prázdniny, dovolenky v Bardejove, Bardejovských Kúpeľoch, Svidníku, na Dukle a v okolí.

Historické pamiatky, kostolíky, kúpele, vojnová história
Mesto Bardejov s pamiatkami UNESCO a atraktívnym okolím, ale aj oboma svetovými vojnami poznačené okolie Svidníka a Dukly, sú častým cieľom poznávacej turistiky. Región severovýchodného Slovenska má čo ponúknuť – od histórie, kultúry, podujatí, športových aktivít, cyklotrás až po relax a kúpeľnú liečbu v Bardejovských Kúpeľoch.  V okolí Bardejova je 6 navzájom prepojených cyklotrás, s dĺžkou takmer 10 km.
Priaznivcom zimných športov  slúži každoročne aj klzisko Svidník s odkrytou ľadovou plochou. Web: sportoviska.zoznam.sk. Na možnosť využitia športovej haly na futbal, volejbal, tenis, florbal, bedmintom, bowling, fitness láka aj Šport Centrum Svidník.
Wellness, kúpanie, vodný raj…
Po lyžovaní, alebo aj namiesto neho dobre padne zaplávať si a pohovieť v teplej vode. Na severovýchode Slovenska je k dispozícii vodný raj Aquaruthenia Svidník s krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou.
Bardejovské Kúpele patria k najobľúbenejším a najstarším slovenským kúpeľom. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa – bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v kongresovom hoteli Alexander. V komplexe Wellness Spa je možné využiť denne bazén a saunový svet. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav.
Bardejovské Kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším a najstarším slovenským kúpeľom. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v kongresovom hoteli Alexander. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav.
Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.
Vojnová história. K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle. Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Pre deti je veľmi lákavé, že sa môžu dotýkať a dokonca liezť po vojenskej technike. Vojenské historické múzeum Piešťany prevádzkuje Centrálnu expozíciu Múzejného oddelenia VHM vo Svidníku a Vyhliadkovú vežu na Dukle (v zime zavretá). Priamo vo Svidníku láka od decembra 2021 vyhliadka s útulňou, ktorú uviedli do prevádzky nad bývalým vlekom. Nová rozhľadňa, tvaru náboja do pušky z 2. svetovej, pribudla tiež v decembri 2021 v Údolí smrti, neďaleko dedinky Kružlová v okrese Svidník.

Obľúbené sú aj zachované drevené kostoly
V okrese Bardejov k nim patria: Hervartov (zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO), Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. V okrese Svidník: kostolíky Ladomirová a Bodružal (zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO), ďalej Potoky, Šemetkovce, Miroľa, Krajné Čierno,  Príkra, Dobroslava, Nižný Komárnik, Vyšný Komárnik, Medvedie, Hunkovce, Korejovce a kostolík v skanzene Svidník z Novej Polianky.
Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. V okolí Svidníka je to zas agroturistika v Suchej.

Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.visitbardejov.sk, www.svidnik.sk

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.