apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zlatý špendlík získal Spišský hrad

Zlatý špendlík 2023_1_zdroj Google Zlatý špendlík 2023_1_zdroj Google

Jeden z tohtoročných Zlatých špendlíkov putuje do Košického kraja na Spišský hrad – podľa hodnotenia používateľov Máp Google

Top hradom alebo zámkom Košického kraja sa podľa používateľských recenzií na Mapách Google stal Spišský hrad. Ocenenie Zlatý špendlík – Po stopách slovenských hradov a zámkov si na hrade osobne prevzala Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči, pod ktorého správu Spišský hrad patrí. Samotné ocenenie má podobu špendlíka a vychádza zo zobrazenia hľadaného miesta na Mapách Google. V týchto dňoch postupne predstavujeme jednotlivé hrady a zámky v každom kraji, ktoré získavajú toto ocenenie.

Foto: Spišský hrad_ Dáša Uharčeková Pavúková (v strede) spolu s tímom pracovníkov Spišského múzea

„Toto ocenenie je pre nás nesmierna česť a je vyjadrením úspechu našej práce, ale aj záväzok týkajúci sa ochrany, správy i prezentácie tejto pamiatky a skĺbenie všetkých týchto aspektov aj v budúcnosti. Spišský hrad je jedinečný a unikátny a spája históriu a architektúru so súčasnými zážitkami,“ hovorí Dáša Uharčeková Pavúková, zástupkyňa riaditeľky Spišského múzea – SNM v Levoči

Spišský hrad je už od roku 1993 zaradený na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. História tohto územia sa začala písať už počas mladšej doby kamennej 7-tisíc rokov dozadu. Novodobú históriu začína písať až v 12. storočí, kedy sa Spiš stal súčasťou Uhorska. Spišský hrad zažil mongolské nájazdy či vpády husitov. Poslednými vlastníkmi hradu boli Čákiovci, ktorý urobili aj posledné úpravy na hrade. Osudným sa hradu stal požiar, ktorý tam vypukol v roku 1780 a odvtedy už len chátral a pomaly sa menil na ruinu.

Dominanta Spiša sa rozpína nad obcou Žehra a každoročne láka na svoje hradby desaťtisíce návštevníkov. Len minulý rok túto historickú kultúrnu pamiatku navštívilo takmer 120-tisíc návštevníkov.

„Gratulujeme Spišskému hradu za získanie ocenenia Zlatý špendlík. Cenu síce odovzdáva Google, je to však skôr ocenenie zo strany návštevníkov, ktorí hrad navštívili a zanechali na Mapách Google pozitívne hodnotenie,“ vysvetľuje Iva Fialová, hovorkyňa spoločnosti Google pre Českú republiku a Slovensko a dopĺňa: „Mapy Google môžu byť skvelým pomocníkom pri plánovaní výletov a sme radi, že ich ľudia využívajú. Popri užitočných recenziách od samotných návštevníkov tu používatelia nájdu aj kontakty či otváracie hodiny hradu. Mapy ponúkajú aj ekologické trasy, ktoré vďaka nasadeniu umelej inteligencie umožňujú šetriť palivo alebo elektrinu a znížiť tak uhlíkovú stopu pri cestovaní autom za krásami Slovenska.“

 

Osem ocenených hradov a zámkov na Slovensku

Ocenenie Zlatý špendlík sa na Slovensku udeľuje prvýkrát a to v kategórii hradov a zámkov. Ocenené kultúrne pamiatky boli vybrané na základe viacerých kritérií, medzi ktoré patrí počet hviezdičiek, celkový počet recenzií, ako aj správne vyplnený a aktualizovaný profil na Mapách a vo Vyhľadávači Google ku koncu mája 2023.

O spoločnosti Google Inc.

Spoločnosť Google sa ako globálny technologický líder snaží neustále vylepšovať spôsob prepájania ľudí s informáciami. Inovácie Googlu v oblasti vyhľadávania a reklamy umožnili spoločnosti získať vedúcu pozíciu na internete a vytvoriť jednu z najznámejších svetových značiek.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.