apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Rast zamestnanosti v THERMO|SOLARE

Najstarší a v branži najdlhšie pôsobiaci výrobca slnečných kolektorov - THERMO|SOLAR  Žiar, s.r.o., zažíva novú etapu rozvoja súvisiacu s rozširovaním sortimentu.

V roku 2022 zvýšil počet svojich zamestnancov o 17% a v tomto roku o ďalších 8%. Aktuálne zamestnáva spolu 52 pracovníkov a ďalší rast zamestnanosti ešte čaká. THERMO|SOLAR sa v súčasnosti nachádza v štádiu výrazného rozvoja prakticky všetkých svojich aktivít. Nielen v oblasti výroby slnečných kolektorov a komponentov k nim, ale aj v oblasti nových výrob pre skupinu Hargassner, ktorej členom sa stal  na jar roku 2022. Hargassner Holding je nezávislá skupina výrobcov zariadení na využitie obnoviteľných zdrojov (OZE), patriacej do vlastníctva rakúskej rodiny Hargassner. Informuje o tom Alfréd Gottas, riaditeľ THERMO|SOLARU.

,,Medzi našimi zamestnancami tvoria ženy 44 % a vykonávajú aj vysokokvalifikované práce. V priebehu roka 2023 bola do skupiny Hargassner včlenená poľská spoločnosť Heiztechnik  sp. z o. o., ktorá dopĺňa sortiment skupiny o niektoré typy kotlov a väčšie tepelné čerpadlá. V budúcnosti predpokladáme ďalšie rozšírenie sortimentu našej spoločnosti o výrobky tejto sesterskej spoločnosti. Napriek tomu, že sa v SR za posledné dva roky znížili globálne reálne mzdy, predovšetkým v maloobchode, stavebníctve a v priemysle, v našej spoločnosti THERMO|SOLAR za roky 2022-2023 reálne mzdy nepoklesli. Naopak, nominálne mzdy stúpli za 2 roky o viac ako 20 %. Firma tak bola schopná zvýšením miezd ochrániť zamestnancov pred vplyvom inflácie,“ oceňuje A.Gottas.

A dodáva, že firma teraz pevne stoji na svojich štyroch nohách - výrobe slnečných kolektorov, kompaktných tepelných čerpadiel, výrobe komponentov pre kotle pre celú skupinu Hargassner a na  výrobe nosných konštrukcií pre segment fotovoltiky ( FV).

Návrat na výslnie
,,Pred krízou v roku 2009 sme zamestnávali 120 ľudí a od vstupu skupiny Hargassner a diverzifikácie výroby si sľubujeme návrat na túto úroveň. Vlastníme pozemky v okolí súčasnej prevádzky a na tých budeme v priebehu nasledujúcich rokov rozširovať výrobu. Nie sme závislí od ázijských, či ruských dodávateľov komponentov, na čo v posledných rokoch doplatili viaceré európske priemyselné korporácie. Vyrábame prakticky iba z európskych komponentov, a prednostne nakupujeme od domácich dodávateľov,“ uzatvára A.Gottas.

Upozorňuje však na to, že tri štvrtiny trhu s termickými kolektormi ovláda Čína. V Európe jej objemom výroby konkurujú hlavne nemeckí výrobcovia kolektorov. Ale najväčšími európskymi konkurentmi sú výrobcovia z Turecka a Grécka, ktorých produkcia však smeruje najmä na ich domáce trhy. Nároky na výkon a kvalitu v prípade týchto krajín sú oveľa nižšie ako v prípade chladenejších a menej slnečných krajín mierneho pásma Európy.

Historicky najlepší výsledok za poslednú dekádu
THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. zaznamenal v roku 2023 enormne silný prvý štvrťrok, historicky najlepší za poslednú dekádu. Za 1.polrok 2023 firma zaznamenala  približne rovnaké tržby, ako za cely rok 2021. Bolo to o 7% viac oproti 1.polroku 2022 a o 104% viac oproti 1.polroku 2021. V prvom polroku rástol medziročne predaj hlavne na západných trhoch-Rakúsko +27%, Maďarsko +41%, Veľká Británia +114%, Francúzsko +111%, Taliansko +5%. Český trh stagnoval a rovnako tak slovenský čaká na spustenie nového kola dotácií v najbližších mesiacoch (Zelená domácnostiam).

THERMO|SOLAR sa v súčasnosti nachádza v štádiu výrazného rozvoja prakticky všetkých svojich aktivít. Prebieha modernizácia a rozširovanie výroby strojárskych komponentov a zo Žiaru nad Hronom prúdia do skladov rakúskej materskej firmy tisíce komponentov potrebných na výrobu kotlov na drevo. Pribudla nová počítačom riadená píla. Prebieha vývoj niekoľkých jednoúčelových strojov zvyšujúcich možnosť zamestnania nových pracovníkov v oblasti výroby strojárenského sortimentu pre skupinu Hargassner, i komponentov pre fotovoltiku.

Komplexné služby
Žiarske kolektory boli doteraz inštalované v takmer 80 krajinách celého sveta a to aj na takých extrémnych miestach ako je najvyššia hora Nemecka Zugspitze, či Ohňová zem v Patagónii. Pracujú napríklad v Nepále, Argentíne, Botswane, Maroku, Ománe, Juhoafrickej republike, Austrálii, ale aj v Maroku, Egypte, Jordánsku, či v americkej Kalifornii.

THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. je nielen najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov, ale poskytuje aj ďalšie služby a produkty súvisiace s OZE. Počas viac ako 40 ročnej existencie vyrobil stovky tisíc solárnych systémov využívaných hlavne na prípravu teplej vody, ohrev vody v bazénoch, vykurovanie, výrobu priemyselného tepla a iné špeciálne účely. Spoločnosť je jediným priemyselným výrobcom plochých vákuových kolektorov, ktorých zásadnou prednosťou je veľmi dobrý pomer ceny a kvality. THERMO|SOLAR poskytuje na slnečné kolektory 12 ročnú záruku. Praxou overená životnosť slnečných kolektorov z produkcie žiarskej fabriky dosahuje 40 a viac rokov.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.