apríl 20, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Prešovský magazín - september 2022

Žiaci sa vrátili do lavíc, Kotlík Open 2022, Koňar fest 2022, Poklady regiónu 2022

Septembrový Prešovský magazín začíname tým, čím je september známy. Žiaci sa vrátili späť do lavíc. Svoje brány otvorili všetky prešovské základné a materské školy. Do prešovských škôl nastúpilo k 5.9.2022 spolu 2 148 škôlkarov, z toho 737 predškolákov a 7 485 žiakov, z toho 952 prvákov. Školský klub detí bude v aktuálnom školskom roku navštevovať 2 857 žiakov. Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová otvorila nový školský rok na MŠ Jurkovičova 17. Najvyšší počet žiakov má v tomto školskom roku ZŠ Československej armády 20, ktorú bude navštevovať 1 012 žiakov. Spomedzi prešovských materských škôl nastúpilo najviac detí do MŠ Jurkovičova 17, ktorú bude navštevovať 234 detí. Prešovské základné, materské a umelecké školy tak úspešne začali školský rok 2022/2023. Na všetkých školách sa bude vyučovať prezenčnou formou.

September a vôňa kotlíkových dobrôt varených na otvorenom ohni, tak o tom bol Kotlík Open, ktorý pomáha a spája. Ubehlo 12 rokov, keď vznikla spontánna myšlienka zorganizovať túto akciu. Po dvojročnej infekčnej prestávke bola badať na zúčastnených súťažiacich chuť do varenia.
Tento rok sa podarilo vyzbierať sumu 3 220 €.

September je známy aj trhmi. V Prešove sa konal výročný 10. ročník podujatia pod novým názvom “KOŇAR FEST“, ktorý je okrem dobrôt, vystúpení v Prešove spojený aj s Prešovskými parkúrovými pretekmi. Sprievodný program prebiehal počas 4 dní. Na pódiu, umiestnenom v centre areálu sa návštevníci mohli zabaviť pri vystúpeniach FS Dúbravienka, ĽH Dzugasovci, FS Rozmarija, FS Solivarčan, Divadla Etudy, kapiel Elán Forever, Konyare a Žojco & STF Band.

Trhy sa vrátili aj do centra mesta. Od 23. do 25.9.2022 na Hlavnej ulici Prešovské PKO a OOCR Región Šariš pripravil prvý ročník nového podujatia s názvom Poklady regiónu. Myšlienkou je zviditeľniť regionálne firmy, výrobcov či umelcov a šíriť tak povedomie o pokladoch nášho regiónu aj ďaleko za jeho hranicami. Návštevníci si mohli pozrieť produkty regionálnych výrobcov a príbehy úspešných firiem z oblasti technológií, remeselnej výroby, odevníctva, dizajnu, ekológie a potravinárstva priamo na Hlavnej ulici. Predstavili sa tiež výnimoční prešovskí hand-made tvorcovia a nechýbal ani kultúrny program, v rámci ktorého vystúpili lokálne kapely a miestni umelci. Počas podujatia Poklady regiónu prebiehal aj obľúbený Street Food festival

Naposledy zmenené utorok, 04 október 2022 10:52
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.