marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V Luhačoviciach chránia Vincentku od prameňov až po použitie u spotrebiteľa

Svetoznáma minerálna voda Vincentka je tak výnimočná, že aj zaobchádzanie s ňou si zaslúži byť výnimočné a aj takým je. Už okolnosti vzniku Vincentky sú výnimočné - z pozostatkov treťohorného mora vzlína niekoľko desiatok miliónov rokov stará morská voda, zriedená presakujúcimi vodami z povrchu a obohatená o oxid uhličitý. Blízko povrchu sa čerpá z vrtov hlbokých cca 50m. Časť z nej sa potrubiami rozvádza do kúpeľných domov v Luhačoviciach a časť sa plní do fliaš a spracúva do výrobkov pod gesciou akciovej spoločnosti Vincentka.

Hovorí riaditeľ Vincentky, a. s., Jan Šumšal: ,,Ochrana prírodných liečivých zdrojov v Luhačoviciach je daná stanovením ochranných pásiem, kde sú zakázané činnosti, ktoré by mohli znamenať potenciálnu hrozbu pre minerálne pramene. Druhým dôležitým opatrením je stanovenie povoleného odberu vody z každého zdroja. Určenie povoleného množstva vydáva Inšpektorát kúpeľov a žriediel. Potrebné je aj aby sa klienti a návštevníci Luhačovíc správali zodpovedne a ani nevedomky neznečisťovali územie. U nás v plniacej firme čerpáme iba povolené množstvá Vincentky a mimoriadne dbáme i na dodržiavanie hygienických predpisov, pretože ide výrobu potravinových doplnkov, ktorá podlieha prísnym pravidlám. Rovnako počas prepravy u dopravcov a skladovania v predajniach, odporúčame nevystavovať Vincentku a výrobky z nej vyšším teplotám a držať ju v chlade a tme. “

Použitie CO2
Do Vincentky CO2 dodáva z hlbín zeme sama príroda. CO2 v podzemí má anorganický, juvenílny pôvod, súvisiaci s vulkanickou aktivitou. Oxid uhličitý preniká z veľkých hĺbok a následne sa CO2 v podzemnej vode rozpúšťa a vzniká tak kyselina uhličitá, ktorá pôsobí na okolitú horninu a obohacuje podzemnú vodu o minerálne látky.
,,Samotná fľaškovaná Vincentka má oproti tej zo zdroja mierne odlišný obsah CO2. Množstvo CO2 v zdroji kolíše napríklad v závislosti na ročnom období. My sa snažíme udržiavať konštantné množstvo CO2 vo fľaši na hodnote 4g / l a to tým spôsobom, že v období, keď je CO2 viac, tak ho odčerpávame a akumulujeme a tento CO2 potom dopĺňame v čase, keď ho je menej. Vincentku zbavujeme aj železa, ktoré by spôsobovalo zákaly vo fľašiach,“ vysvetľuje J.Šumšal.

Ušľachtilé sklo
Vincentke najviac svedčí tmavé sklo a skladovanie v tme. Firma Vincentka vyriešila problém ekologizácie obalov už pred 200 rokmi. Plnenie Vincentky do fliaš sa datuje od roku 1820, keď sa namiesto keramických nádob začínali používať sklenené fľaše s objemom 1,5 litra. Pravda, s výnimkou krátkeho vybočenie koncom 70. a začiatkom 80. rokov dvadsiateho storočia, keď sa Vincentka plnila do fliaš z tvrdeného PVC. To sa ukázalo ako omyl a Vicentka sa vrátila k stáročiami osvedčenému sklu.
Sklo patrí k najušľachtilejším materiálom, ktoré človek s pomocou prírody priviedol na svet. Odľahčené dohneda sfarbené sklo, ktoré Vincentka používa, je odolné, hygienické, estetické a prírodné. Vyspelé technológie umožňujú robiť sklenené obaly ľahšie, bez vplyvu na ich bezpečnosť a kvalitu. Odľahčené sklo tiež znižuje zaťaženie životného prostredia, znižuje spotrebu surovín a tvorbu emisií CO2. Sklo uchováva chuť a výživovú hodnotu potravín a nápojov ako žiadny iný materiál.

Tmavé tenkostenné sklo sa recykluje roztavením
,,Od roku 2006 sa Vincentka plní len do nevratných fliaš z tenkostenného skla a po použití patrí do kontajnera na zber skla. Sklo, ktoré Vincentka používa, chráni pred vplyvom svetla a neprepúšťa plyny. To znamená, že v sklenenej fľaši si Vincentka dlho udržuje obsah oxidu uhličitého. Sklo je materiál, ktorého recyklácia je trvalo vyriešená. Súčasný systém recyklácie je ekologickejší ako bývalý systém vratných fliaš. Je potrebné zdôrazniť, že tiež etikety na fľašiach Vincentky nie sú z plastu ale papiera a na prepravu a skladovanie sú používané tiež papierové kartóny. Vrchnáky sú z hliníka,“ vysvetľuje J.Šumšal.
Do fliaš sa Vincentka plní už od roku 1820. V roku 1851 bola pri prameni Vincentky postavená prvá plnička a skladisko fliaš. Toho istého roku sa z Luhačovíc vyviezlo 160 000 ks fliaš s obsahom 1,5 l. V rokoch 1946 – 1949 pri výstavbe novej kúpeľnej kolonády sa súčasne vybudovala úplne nová budova plniarne s najmodernejšími plniacimi linkami tej doby. Ročne sa tu potom naplnili necelé 2 milióny fliaš. V súčasnosti spoločnosť Vincentka, a. s., ročne predáva viac než štyri milióny fliaš Vincentky s obsahom 0,7 litra. Meno Vincentka pochádza od grófa Vincenta (z rodu Serényiovcov), ktorý dal v Luhačoviciach koncom 18. storočia postaviť prvé liečebné a ubytovacie zariadenia. Názov Vincentka sa objavil v roku 1792.

Novinka v plechu
Tento rok v máji prišla Vincentka, a.s. na trh s novinkou, Vincentkou v plechovom obale. Strieborný plech štíhlej plechovky s objemom 250 ml evokuje chladivú eleganciu. Nápis ,,VINCENTKA 100% prírodný ORIGINÁL“ a podnadpis ,,od roku 1820 Luhačovice“ zase odkazujú na čistotu produktu a stáročnú tradíciu plnenia luhačovických minerálnych vôd. Na Slovensku bude zatiaľ dostupná iba cez e-shop Vincentky v multipackovom balení 6x250ml, v Česku aj bežne v obchodnej sieti.

Rodina Vincentky
Vincentka v spolupráci s poprednými špecialistami vyvinula celý rad ďalších produktov ako sú nosné spreje, sirupy, pastilky, zubné pasty, hydratačné krémy alebo koncentrát k preplachu nosových dutín Vincentka Nasalis. Balená Vincentka sa používa aj v niektorých zdravotníckych zariadeniach (aj na Slovensku) najmä na inhalácie a výplachy, predovšetkým pre alergikov. Pomerne veľký záujem je aj o pastilky, najmä v Českej republike a na Slovensku. Oceňujú ich predovšetkým umelci a ľudia, ktorí pracujú s hlasom.

Všestranné použitie
V kúpeľníctve sa Vincentka používa v Kúpeľoch Luhačovice, a. s. hlavne pri inhalačných a pitných kúrach pri chorobách dýchacích ciest, hlasiviek, poruchách látkovej výmeny, žalúdočných vredoch, chorobách dvanástnika, pri chronickej pankreatitíde a diabete. Vincentka je vhodná ako prírodný výživový doplnok pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalescentov. Umožňuje rozpúšťanie hlienov na slizniciach dýchacích ciest, žalúdku a črevách svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a biogénnych prvkov.

Viac informácií nájdete na www.vincentka.cz

 

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.