apríl 25, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Manuál manažmentu covid-pacienta

ilustračné foto ilustračné foto Autor: Radomír Kreheľ

PSK pre verejnosť zriadil špeciálnu infolinku, mail a aktualizoval web

Prešovský samosprávny kraj reaguje na rastúce počty pozitívnych prípadov vo svojich okresoch. Smerom k verejnosti pripravil viacero opatrení, ktoré môžu prispieť k liečbe ochorenia Covid-19 v domácom prostredí. Najnovšie vydal Manažment Covid-19 pozitívneho pacienta, ktorý zaslal všetkým zdravotníckym zariadeniam a ambulanciám v kraji. V súvislosti so silnejúcou vlnou Omikronu zaktualizoval tiež svoju podstránku o koronavíruse. Verejnosti prináša všetky podstatné informácie, ktoré s týmto ochorením súvisia.

Krajská samospráva sa aktuálne okrem očkovania sústreďuje najmä na aktivity, ktoré môžu obyvateľom kraja pomôcť zvládnuť ochorenie Covid-19 v domácom prostredí. Zostavila manuál s odporúčaniami pri koronavíruse, ktorý sa rozposlal do všetkých 240-tisíc domácností na území kraja. Zriadená bola tiež nová infolinka kraja 051/70 81 777, ktorá funguje denne vrátane víkendov od ôsmej do osemnástej hodiny a zodpovedá na otázky verejnosti o ochorení koronavírusom, liečbe, ale aj nedostupnosti ošetrujúcich lekárov.

„Uvedomujeme si, že táto etapa pandémie bude skôr o záťaži ambulantného sektora a dobrom nastavení fungovania a spolupráce s lekármi v primárnej sfére. Chceme sa pripraviť na očakávané výpadky všeobecných a detských lekárov v ambulanciách. Infolinku, ktorú sme zriadili, môžu využívať aj tí, ktorí sa nedovolajú z rôznych i objektívnych dôvodov svojmu všeobecnému lekárovi, čo považujeme za absolútnu prioritu,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Ako dodal, systém je nastavený tak, že na základe výzvy kraj nedostupných obvodných lekárov po svojej linke vyzýva, aby kontaktovali svojich pacientov do 24 hodín, aby si overili ich zdravotný stav, prípadne presmeruje pomoc na funkčnú zastupujúcu ambulanciu. „Chceme ľuďom dať čo najviac informácií a odporúčaní, ktoré znížia ich strach z ochorenia i obavy z dostupnosti liečby. Okrem linky sme preto navyše zriadili aj špeciálny podporný e-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.,“ povedal M. Majerský.

Aktuálne pripravila prešovská župa ďalšiu novinku. Je ňou desaťstranový manuál s manažmentom Covid-19 pozitívneho pacienta, ktorý je určený pre približne 1 500 lekárov v 2 600 zdravotníckych zariadeniach na území Prešovského kraja.

V súčasnosti už prebehla distribúcia tlačeného manuálu do všetkých približne 300 ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých na území Prešovského kraja. V elektronickej verzii ju obdržalo celkovo viac ako 4-tisíc zdravotníkov. Dostupný je aj na webovom sídle PSK, okrem iného tiež v rámci jeho podstránky zameranej na koronavírus www.vucpo.sk/koronavirus, ktorá prešla v uplynulých dňoch výraznou aktualizáciou.

„Webová stránka prináša dôležité materiály zamerané na odporúčania pri liečbe ochorenia v domácom prostredí, taktiež po jeho liečbe v prípade prevládajúcich ťažkostí. Obsahuje množstvo živých odkazov, ktoré vedia obyvateľov presmerovať k všetkým potrebným informáciám a postupom v prípade výskytu príznakov ochorenia či jeho potvrdenia po testovaní. Ak sa napríklad rodič dieťaťa nevie dovolať jeho lekárovi, pomoc môže hľadať na stránke pediatridetom.sk, kde nájde okrem iného i manuály triedenia zdravotného stavu dieťaťa,“ spresnila Zuzana Sabolová poverená vedením Odboru zdravotníctva PSK.

Webové sídlo kraja obsahuje tiež informácie o dostupnosti mobilných odberových miest aktívnych v kraji, lekárenskej pohotovosti či o vybavení pandemickej OČR a PN. Kraj na svojej internetovej stránke zdieľa navyše dostupné a užitočné informácie o Covid-19 zo zdrojov Ministerstva zdravotníctva SR.

Zdroj: Daša Jeleňová

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.