marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Očkovanie treťou dávkou v zariadeniach sociálnych služieb

ilustračné foto ilustračné foto zdroj: PSK

Očkovanie v ďalšom obchodnom centre - po Poprade a Prešove aj v Humennom

Prešovský samosprávny kraj zrealizuje najbližší víkend očkovanie už v troch nákupných domoch. A to v Prešove, Poprade a najnovšie aj v Humennom, kde sprístupní očkovanie jednodávkovou vakcínou v obchodnom centre Avenue. Treťou dávkou vakcíny sa začalo očkovať aj v zariadeniach sociálnych služieb.

V tomto týždni župa začala koordinovať preočkovanie treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu v zariadeniach sociálnych služieb na území kraja. Všetkým záujemcom o preočkovanie je jednotne aplikovaná vakcína Pfizer/BioNTech. „Ako prví sa preočkovali 40 záujemcovia v domove v Brezovičke a pokračovať sa bude ďalej v DSS Poprad a ďalších zariadeniach. Všetci si uvedomujeme, že je potrebné chrániť tých najzraniteľnejších. Preto robíme všetko potrebné, aby situácia v zariadeniach, ktoré poskytujú služby ťažko chorým, imobilným alebo seniorom, bola po zdravotnej stránke stabilizovaná tak medzi klientmi, ako aj zamestnancami,“ uviedol v tejto súvislosti predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

V DSS Brezovička prebehlo očkovanie v stredu 27. októbra, v DSS Senires, n.o. Poprad je naplánované na štvrtok 28. októbra, pričom vakcínu Pfizer/BioNtech by tu malo dostať 21 záujemcov. Na budúci týždeň bude PSK v súčinnosti s poskytovateľmi zdravotníckych služieb – poliklinikami, ambulantnými lekármi a výjazdovou očkovacou službou, koordinovať preočkovanie v ďalších štyroch zariadeniach sociálnych služieb v Prešovskom kraji.

Tímy PSK budú tento víkend očkovať aj jednodávkovou vakcínou Janssen, a to už v troch obchodných centrách. Záujemcovia tak môžu prísť do OC Eperia Prešov, OC Max Poprad a najnovšie aj do OC Avenue Humenné. „Pridávame ďalšie miesto, tentoraz v regióne Horného Zemplína, kam môžu ľudia prísť za vakcínou proti koronavírusu. Vychádzame tým v ústrety a na našom území pokrývame možný záujem o očkovanie, ktoré opäť naberá na dôležitosti a význame v čase, keď rastú čísla infikovaných a to, žiaľ, najmä v Prešovskom kraji,“ povedal M. Majerský.

Očkovanie v obchodnom centre Avenue na Štefánikovej ulici 16 v Humennom je naplánované na piatok 29. a sobotu 30. októbra. Realizované bude v súčinnosti s mestom Humenné a prebehne na prízemí obchodného domu v čase od 10:00 do 17:00 hod. Kraj ma pre oba očkovacie dni v Humennom zakontrahovaných spolu 500 jednodávkových vakcín Janssen. V OC Eperia Shopping Mall na sídlisku Sekčov v Prešove a OC Max na Dlhých Honoch v Poprade bude očkovanie realizované v nedeľu 31. októbra, a to v čase od 10:00 do 17:00 hod. Kraj je v nákupných domoch pripravený vyočkovať po 300 vakcín Janssen.

V teréne je taktiež krajská mobilná očkovacia jednotka. Konkrétne dnes 27. októbra realizuje očkovanie prvou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech v rámci Zboru väzenskej a justičnej stráže SR. Ide o približne 80 odsúdených a obvinených vo väzniciach v Prešove a v Sabinove. Zajtra 28.10 sa presunie do obcí Podolínec a Liptovská Teplička, kde by mala druhou dávkou Pfizer/BioNTech preočkovať spolu 50 ľudí.

Hoci je PSK je materiálne a technicky pripravený realizovať preočkovanie treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu aj vo všetkých svojich veľkokapacitných očkovacích centrách, nateraz VKOC v Humennom i v Poprade ostávajú naďalej zatvorené. Navyše najbližší víkend sa nebude očkovať ani vo VKOC v Prešove. Záujem o podanie tretej dávky vakcíny medzi obyvateľmi v jednotlivých regiónoch kraja je totiž veľmi nízky. Na základe rozhodnutia rezortu zdravotníctva sa preto aktuálne v rámci celého územia SR realizuje toto preočkovanie prioritne v nemocniciach a poliklinikách, ktoré na tento účel kapacitne postačujú. Tretia dávka je v súčasnosti aplikovaná ľuďom s oslabenou imunitou a občanom vo veku 55+, ktorým ubehlo 6 mesiacov od podania druhej dávky vakcíny.

Zdroj: Daša Jeleňová

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.