marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Odpustová slávnosť v seminári Autor: Timotej Paločko

Po období lockdownu a dištančnej formácie seminár ožil odpustovou slávnosťou na sviatok Najsvätejšej Trojice, v pondelok po Zoslaní Svätého Ducha.

Odpustová slávnosť začala v nedeľu 23. mája modlitbou celonočného bdenia - spojenej večierne a utierne. Na samotný sviatočný pondelok 24. mája začal program Akatistom k Svätému Duchu, po ktorom sa slova ujal piatak Michal Janočko krátkou katechézou na tému Nový život vo Svätom Duchu. Poslucháčom postavil pred zrak svedčiaceho kresťana, ktorého okolie spozná podľa jeho života. Toto svedectvo skutočného kresťanstva vychádza z pôsobenia Ducha, ktorý svojím Zoslaním premenil aj apoštolov, z ustráchaných na odvážnych a výrečných. Takého kresťana poznať po ovocí, ovocí Ducha z listu Galaťanom.

Vrcholom slávnosti bola archijerejská svätá liturgia, ktorú slávil prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak, SJ, spolu s predstavenými kňazského seminára a pozvanými kňazmi. Celú odpustovú slávnosť spevom a modlitbou sprevádzali bohoslovci, aj keď v obmedzenom počte spôsobeným aktuálnou pandemickou situáciou. Tí, ktorí sa do priestorov kaplnky nevošli, sa mohli do slávenia pripojiť spolu s ostatnými divákmi TV Logos prostredníctvom internetového vysielania.
V homílii sa prítomným rodinám a bohoslovcom prihovoril otec Ľubomír Petrík, protosynkel Prešovskej archieparchie. Voviedol prítomných do udalosti Zoslania, v ktorej Duch prišiel ako živel, ktorý premenil apoštolov a vyzbrojil ich mocou zhora.


Na záver slávnosti sa vladykovi Jánovi za všetkých bohoslovcov poďakoval duktor Michal Janočko. Nasledovalo spoločné agapé v areáli kňazského seminára vyplnené vzájomnými rozhovormi.

Zdroj: Richard Fučko

Naposledy zmenené piatok, 28 máj 2021 07:40
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.