apríl 26, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Deväť nových posypových vozidiel

V hodnote 2,3 milióna eur majú cestári deväť nových posypových vozidiel.

Prešovská župa pokračuje v obnove cestárskej techniky. Do vozového parku zakúpila deväť posypových vozidiel. Do vozového parku Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) pribudlo deväť posypových vozidiel. Z toto šesť z nich sú s podvozkom 6x6 a tri disponujú podvozkom 4x4. Celkové náklady na tieto sypače predstavujú 2,3 milióna eur.

Ide o špeciálne vozidlá, niektoré z nich sú dokonca so zníženou kabínou, aby mohli prejsť popod mosty a podjazdy. Ďalšie majú na sebe cisternu a nadstavbu na kameň a soľ. Okrem klasického zadného rozmetadla sú autá vybavené aj aplikátorom kvapalných postrekov, nadstavbami na posypový materiál o objeme 5 metrov kubických a 8 metrov kubických, segmentovými, či krídlovými radlicami.

Cestárom budú autá slúžiť počas zimnej aj letnej údržby v ôsmich okresoch. SÚC PSK ich odovzdá svojim oblastným organizáciám v Bardejove, Poprade, Starej Ľubovni, Svidníku a vo Vranove nad Topľou. Ostatné posypové vozidlá poputujú do cestmajsterstiev SÚC PSK v Medzilaborciach, Levoči, Nižnej Šebastovej a Záborského.

V zime sa cestárske vozidlá využijú ako posypové vozidlá, v lete ako zásobovače asfaltovej zmesi na opravu ciest. Okrem toho vedia čerpať vodu, umývať a postrekovať vozovku a mosty, v zime zase čerpať soľanku a striekať zamrznuté cesty.

Zakúpené sypače nahradia dosluhujúce Liazky a Tatru s rokom výroby 1982-1992, čím sa priemerný vek všetkých posypových vozidiel SÚC PSK zníži z 20 na 17 rokov. Doteraz disponoval cestársky vozový park 122 kusmi posypovej techniky. Len vlani sa preinvestovalo do obnovy techniky 4,9 milióna eur.

Zdroj: Lea Heilová

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.