marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Na Úrade PSK zasadal krízový štáb

Samospráva prijíma sprísnené opatrenia na úrade i vo svojich organizáciách

Na Úrade Prešovského samosprávneho kraja dnes zasadal krízový štáb. Ten sa zaoberal epidemiologickou situáciou a opatreniami v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19, ako aj sprísneným režimom na Úrade PSK.

Zasadnutia krízového štábu PSK majú promptne reagovať na aktuálnu situáciu v súvislosti s pandémiou.

„ Po uplynulých mesiacoch opäť koncentrujeme pozornosť v našich zariadeniach, či už v školských, sociálnych alebo kultúrnych. Sledujeme pozorne jednotlivé oblasti života kraja tak, aby nedošlo k ohrozeniu života ľudí, ktorí prichádzajú do kontaktu s tými, ktorí boli alebo sú nakazení, aby sa vedeli chrániť,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Ten konkretizoval, že krajská samospráva venuje zvýšenú pozornosť najmä 25-tim zariadeniam sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. „Tam pristupujeme k rozhodnutiu, aby boli obmedzené návštevy tak, ako to bolo v čase prvej vlny vzhľadom na núdzový stav v krajine,“ dodal predseda PSK.

Aktuálne zriaďovateľ eviduje pozitívne prípady ochorenia na Covid-19 v piatich župných zariadeniach. V Domove pre seniorov v Starej Ľubovni je momentálne nakazených 5 zamestnancov, v ZSS Egídius Bardejov potvrdili testy ochorenie u jedného prijímateľa sociálnej služby, po jednom prípade pozitivity u zamestnancov evidujú vo Svidníku v Senior dom Svida a v DSS v Stropkove. Dočasne pozastavená je aj prevádzka ambulantnej formy starostlivosti v ZSS vo Vranove nad Topľou, kde je podozrenie z kontaktu s nakazenou osobou.

Rovnako monitorované sú aj stredné školy v pôsobnosti župy a internátne zariadenia. „Jedna vec, ktorá nám predpokladám odpadla natrvalo, sú repatriačné zariadenia, ktoré boli predtým výnimočne najviac zriaďované v Prešovskom samosprávnom kraji. Ubytovávali sme takmer tisíc repatriantov. Toto je už zrejme za nami, ale prídu možno problémy iného charakteru. Verím, že sa s nimi popasujeme omnoho jednoduchšie a ľahšie vzhľadom na to, že už máme dostatočné množstvo ochranných prostriedkov i skúseností, aby sme vedeli predísť prípadným komplikáciám,“ uviedol M. Majerský.
Ako konštatoval krízový štáb, dištančnou formou sa vzdeláva šesť škôl. V Bardejove je to SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka, Spojená škola Juraja Henischa a Stredná priemyselná škola, vo Svidníku sa opatrenie týka Gymnázia a Školy umeleckého priemyslu a v Starej Ľubovni Spojenej školy na Jarmočnej ulici. Od piatka 2. októbra k nim pribudne aj Gymnázium L. Stöckela v Bardejove. V ďalších troch školách v Humennom, Poprade a Kežmarku sú uzatvorené niektoré z tried, ktoré prešli na túto formu vyučovania v dôsledku výskytu prípadov na ochorenie koronavírusom alebo podozrenia medzi žiakmi alebo pedagógmi. Kultúrne zariadenia župy fungujú aj naďalej, avšak za prísnych hygienických a protiepidemiologických opatrení. Otvorené sú knižnice, múzeá, galérie, aj divadlá. Tie sa však musia riadiť opatreniami vlády s maximálnym počtom 50 ľudí, teda účinkujúcich aj divákov.

Vzhľadom na stúpajúci počet pozitívnych prípadov na Slovensku prijíma sprísnené opatrenia aj Úrad PSK.
Zamestnanci sa riadia krízovým plánom úradu, ktorý definuje päť fáz epidemiologickej situácie podľa semaforu. Vstup do budovy je pre verejnosť obmedzený. Poštu prijíma len informátor, úrad však apeluje na verejnosť, aby svoje požiadavky adresovala emailom. V nevyhnutných prípadoch sú vyčlenené dve miestnosti na prvom poschodí. Po stretnutí sa musí miestnosť vydenzifikovať bezkontaktným germicídnym žiaričom, ktorý zničí všetky baktérie prostredníctvom UV žiarenia.

Rovnaký postup je aj pri komisiách a zasadnutí zastupiteľstva. Stále platí meranie teploty zamestnancom pri vstupe do budovy, dezinfekcia rúk a nosenie ochranného rúška na tvári. Úrad PSK plánuje v najbližších dňoch preškoliť svojich zamestnancov v súvislosti so správnym nosením osobných ochranných pracovných prostriedkov.

Podľa záverov krízového štábu zvýšené opatrenia v prímestskej doprave zatiaľ kraj nechystá. Zmeny by mohli nastať v tom prípade, ak by došlo k prerušeniu vyučovania. Naďalej však v autobusovej doprave platí nosenie rúška a pravidelná dezinfekcia vozidiel. V súvislosti so železničnou prepravou v kraji bude vedenie samosprávy adresovať list Železniciam Slovenskej republiky so žiadosťou, aby zvýšila počet vlakových súprav na trasách Lipany – Prešov a Bardejov – Prešov, kde v čase pandémie cestujú ľudia v preplnených vozňoch.

 Zdroj: Daša Jeleňová

Naposledy zmenené štvrtok, 01 október 2020 17:31

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.