marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

O Cene môže rozhodnúť verejnosť

Foto: Cenu PSK v roku 2019 prevzala speváčka Marika Gombitová, zdroj PSK Foto: Cenu PSK v roku 2019 prevzala speváčka Marika Gombitová, zdroj PSK

O Cene PSK môže rozhodnúť aj verejnosť

Už po 17.-krát udelí Prešovský samosprávny kraj (PSK) najvyššie krajské ocenenia. Významné osobnosti a kolektívy z prešovskej župy môže nominovať aj verejnosť, a to do konca septembra. Kto si tento rok prevezme Cenu PSK – aj o tom môže rozhodnúť verejnosť. Svoje návrhy však musí poslať do 30. septembra aj s menom a odôvodnením, prečo by mal nominovaný cenu získať. Potrebné sú aj súhlasy navrhovateľa a navrhovaného so spracovaním osobných údajov. O laureátoch Ceny PSK rozhodne krajské zastupiteľstvo na základe odporúčania Komisie pre udeľovanie verejných ocenení PSK.

Ocenenia Prešovského samosprávneho kraja môžu byť udelené osobám, ako aj organizáciám. Návrhy na ceny môžu okrem predsedu a poslancov Zastupiteľstva PSK predkladať aj miestne samosprávy, organizácie, inštitúcie, podnikateľské subjekty, ale i široká verejnosť.

Od roku 2004, kedy vznikla myšlienka oceňovania, sa medzi laureátov Ceny PSK zaradil prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč, horolezec Peter Šperka, in memoriam, dvojica hasičov – plukovník Radoslav Lacko a kapitán Peter Toďor, in memoriam, Prešovská univerzita, kardinál Jozef Tomko, spevák Peter Lipa, lyžiar Adam Žampa, Ľubovnianska nemocnica či Gréckokatolícka charita v Prešove.

Vlani si Cenu PSK prevzala speváčka Marika Gombitová, paralympijské víťazky v zjazdovom lyžovaní zdravotne znevýhodnených Henrieta Farkašová a Natália Šubrtová, tiež Hospic Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi.

Predseda PSK Milan Majerský udelil minulého roku svoju cenu akademickému maliarovi Slavomírovi Brezinovi, kňazovi Vasilovi Kormaníkovi a rezbárovi Milanovi Krajňákovi. Mimoriadne ocenenie si od neho vyslúžilo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Prešove za pracovné nasadenie pri záchrane obyvateľov z Mukačevskej ulice.

Foto: predseda PSK odovzdáva ocenenie rezbárovi Milanovi Krajňákovi, zdroj PSK

PSK udelí v tomto roku ocenenia už po 17.-krát. Slávnostný galaprogram sa uskutoční tradične v decembri na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského. Bližšie informácie a tlačivá spolu s povinnými prílohami sú dostupné na oficiálnom webovom sídle www.vucpo.sk. Nominácie s označením „Cena PSK“ župa prijíma na adrese: Úrad PSK, Námestie mieru 2, 080 01 Prešov alebo e-mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Zdroj: Lea Heilová, PSK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.