apríl 20, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: archív TV7 Foto: archív TV7

Výsledky kontrolných PCR testov na nový koronavírus u všetkých 112 prijímateľov sociálnej služby a 63 zamestnancov zariadenia CSS Vita Vitalis na Volgogradskej ul. v Prešove sú negatívne.

Rovnako negatívni na COVID-19 sú aj opätovne pretestovaní 44 zamestnanci zariadenia, ktorí boli v domácej karanténe.  Podľa rozhodnutia regionálneho hygienika sa v zariadení končí karanténa. Kontrolné testovanie prebehlo v piatok 17. júla, odbery vykonávali sestry zariadenia, ktoré župa na tento účel už skôr vyškolila. Po negatívnych výsledkoch opakovaného testovania prijímateľov i zamestnancov zariadenia regionálny hygienik rozhodol o ukončení nariadenej karantény.

CSS Vita Vitalis na Volgogradskej ul. v Prešove sa ocitlo v mimoriadnej situácii v stredu 8. júla. Podľa rozhodnutia RÚVZ bola v zariadení nariadená karanténa pre 112 prijímateľov a 63 zamestnancov. V domácej izolácii zostalo aj ďalších 44 zamestnancov zariadenia. Opatrenia súviseli s hláseným pozitívnym nálezom na COVID-19 u ošetrujúceho lekára a jeho zdravotnej sestry z Chminianskej Novej Vsi, ktorí v zariadení začiatkom júla ordinovali. Zriaďovateľ PSK na vzniknutú situáciu zareagoval zabezpečením rýchlotestov pre prijímateľov a zamestnancov, ktorí boli alebo mohli prísť do styku s lekárom a sestrou. Všetky výsledky boli negatívne. Nasledovalo presnejšie PCR testovanie, ktoré v zariadení prebehlo počas dvoch dní 9. a 10. júla rovnako s negatívnym výsledkom.

Prešovské CSS Vita Vitalis fungovalo v karanténe a v sprísnenom režime až do vykonania opakovaných kontrolných PCR testov. V zariadení bolo dočasne pozastavené poskytovanie sociálnej služby ambulantnou formou, platil zákaz vychádzok, návštev, dodržiavali sa všetky hygienické a protiepidemické opatrenia. Zároveň manažment pracoval na zabezpečení personálu na opatrovateľsko-ošetrovateľskom úseku v 12- hodinových zmenách a posilnení tohto úseku vyškolením ďalších zamestnancov v zariadení. Prešovský samosprávny kraj v súvislosti s novými prípadmi ochorenia Covid-19 na Slovensku ostáva smerom k svojim zariadeniam sociálnych služieb ostražitá. Situáciu zriaďovateľ naďalej monitoruje, riadi sa usmerneniami a odporúčaniami Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a Úradu verejného zdravotníctva. Prihliada pritom na miestne podmienky a aktuálnu situáciu rámci Prešovského kraja.

 

Zdroj: PSK, Dáša Jeleňová

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.