apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Konferencia o podpore prostredníctvom médií

Dňa 30. augusta sa na Slovensku konala konferencia, ktorej hlavným cieľom bolo odvrátiť zhoršovanie vzťahov verejnosti voči ukrajinským odídencom, ktoré často vzniká na základe skreslených alebo neúplných informácií.

Toto podujatie bolo vynikajúcou príležitosťou pre miestne médiá a odborníkov na médiá z rôznych oblastí, aby sa stretli a diskutovali o dôležitých témach týkajúcich sa Ukrajiny a utečencov, ktorí na Slovensku hľadajú bezpečie. Rastislav Kužel, výkonný riaditeľ organizácie MEMO 98, zdôraznil význam dobrých vzťahov so susedmi a blízkosti kultúry a reči v kontexte podpory ukrajinských utečencov: "Ide o to, že vlastne so susedmi máme vždy mať dobré vzťahy, čiže ja si myslím, že ten aspekt toho, že kde sa v Slovensku nachádzajú, je jeden z tých aspektov, druhý aspekt samozrejme je proste taký, že... Blízkosť kultúry, blízkosť reči."

Toto dôležité podujatie získalo podporu od organizácie MEMO 98, UNESCO a Japonska prostredníctvom jeho diplomatického zastúpenia na Slovensku. Na konferencii prednášali aj predstavitelia úradu Vysokého komisára OSN pre útečencov a odborníci na migráciu z Nemecka a Kanady. Mediálnym partnerom sa stal spolok lokálnych a mestských televízií LOTOS. Boris Rizman, výkonný riaditeľ organizácie LOTOS, zdôraznil význam lokálnych médií v tejto problematike: "Sme veľmi radi, že organizácia LOTOS reaguje, pretože mi sa zdá, že práve lokálne médiá v tomto môžu zohrať kľúčovú úlohu. Ja som veľmi rád, že sme nadviazali spoluprácu s Memo 98, ohľadom aj iných projektov, ako je táto konferencia okolo ukrajinských migrantov. Určite budeme viac spolupracovať aj na školení našich redaktorov a kameramanov, novinárov, ktorí sa tejto téme venujú, aby naozaj objektívne, pravdivo a hlavne profesionálne o tejto téme informovali."

Rastislav Kužel, výkonný riaditeľ MEMO 98, zdôraznil prvý zámer projektu, ktorým je umožniť samotným Ukrajincom prerozprávať svoje príbehy, často veľmi ťažké a emotívne príbehy o tom, ako museli utekať z vlastného prostredia: "Prvý zámer toho projektu je vlastne umožniť samotným Ukrajincom, aby dokázali o sebe prerozprávať často veľmi úspešné príbehy, zároveň často veľmi ťažké príbehy toho, ako museli proste utekať z toho svojho prostredia, keďže vieme, že veľká časť práve ukrajinských utečencov sa nachádza či už na východe, alebo proste v konkrétnych regionoch. Čiže tá lokálna televízia v tomto naozaj môže zohrať kľúčovú úlohu v tom, že prinesie tie konkrétne príbehy ľuďom o ľuďoch. Čiže toto je vlastne asi toľko základe, čo o to chceme."

Tento workshop je príkladom dôležitej spolupráce medzi rôznymi aktérmi, ktorí majú za cieľ podporovať a integrovať ukrajinských utečencov na Slovensku. Veríme, že jeho výsledky prispejú k posilneniu informačnej infraštruktúry a zlepšeniu životných podmienok týchto ľudí.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.