apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Známka „Spoločné vydanie so Zvrchovaným rádom Maltézskych rytierov“

Slovenská pošta vydala poštovú známku „Spoločné vydanie so Zvrchovaným rádom Maltézskych rytierov“ s nominálnou hodnotou 1,20 €.

Poštová známka rozmerov 30 × 40 mm vrátane perforácie vychádza vo forme upraveného tlačového listu s 10 známkami. Známku vytlačila technikou ofsetu v kombinácii  so serigrafiou Tiskárna Hradištko, s.r.o. Motívom poštovej známky sú charitatívne aktivity Maltézskej pomoci Slovenska na hraniciach s Ukrajinou počas vypuknutia utečeneckej krízy.



Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 23. 6. 2023 a domicilom mesta Bratislava. Motívom FDC je kresba zobrazujúca pomoc ľudom na ukrajinských hraniciach. Motívom FDC pečiatky logo Maltézskeho rádu Slovensko. FDC vytlačila technikou digitálnej tlače spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o. Autorkou výtvarného návrhu poštovej známky, prítlače na FDC a FDC pečiatky je Mgr. Natalia Studenkova.


Zvrchovaný Maltézsky rád vo svojej duálnej povahe existuje ako rád Katolíckej cirkvi (od roku 1113) a ako subjekt medzinárodného práva, ktorý udržiava diplomatické vzťahy so 112 štátmi a EÚ a má i status stáleho pozorovateľa pri OSN. Maltézsky rád je neutrálny, nestranný a apolitický.
Zvrchovaný Maltézsky rád je aktívny v 120 krajinách sveta, kde sa stará o núdznych prostredníctvom zdravotných, sociálnych a humanitárnych projektov. Rád prevádzkuje početné nemocnice, zdravotnícke centrá, školy a ústavy odbornej pomoci. Je oddaný ochrane ľudskej dôstojnosti a pomoci tým, ktorí ju potrebujú, bez ohľadu na ich pôvod, rasu či vierovyznanie.
Na Slovensku vykonáva Maltézsky rád svoje charitatívne diela prostredníctvom organizácie Maltézska pomoc Slovensko. Táto organizácia, vďaka viac ako 120 vyškoleným dobrovoľníkom, zabezpečuje stále projekty pomoci pre seniorov, ľudí s hendikepom, ľudí bez domova a utečencov.
Známka, ktorá bola vydaná pri príležitosti 30. výročia uzavretia bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Zvrchovaným Maltézskym rádom, preto reflektuje obetavú službu dobrovoľníkov pomáhajúcich po vypuknutí vojny na Ukrajine. Dobrovoľníci Maltézskej pomoci boli prítomní na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké už druhý deň od vypuknutia vojny. Viac ako 200 dobrovoľníkov poskytovalo pomoc 24 hodín denne, 7 dní v týždni niekoľko mesiacov a táto predstavovala zdravotnú, sociálnu a psychologickú asistenciu.
Pomoc ľuďom zasiahnutým vojnou zahŕňa dodávky viac ako 130 ton humanitárnej pomoci na Ukrajinu, ubytovacie zariadenia pre 160 ukrajinských matiek a detí, distribúciu stravných poukážok pre stovky ukrajinských seniorov a ľudí so zdravotným znevýhodnením a integračné aktivity pre ukrajinských seniorov.
                                                                                                                                   
Maltézska pomoc Slovensko o.z., Simona Blaškovičová

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.