Vytlačiť túto stránku

Poslať škorpióna poštou?

Aj to sa deje!

Dnes ráno 8. júna 2023 na Hlavnom spracovateľskom stredisku Slovenskej pošty vypadla pri manipulácii so zásielkou so zle zalepenou obálkou plastová škatuľka, v ktorej sa nachádzal živý čierny škorpión. Škatuľka, našťastie, zostala uzavretá.

Na pracovisko Slovenskej pošty v Žiline boli privolaní inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy, ktorí škorpióna prevzali a budú v prípade ďalej konať. K ohrozeniu pracovníkov pošty, našťastie, neprišlo.

Slovenská pošta pripomína, že v zásielkach je zakázané posielať živé zvieratá (okrem vybraných druhov hmyzu), ohrozené druhy voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín. Zakázané je tiež posielať omamné a psychotropné látky, jedy, jadrové materiály, rádioaktívne látky, vysoko rizikové chemické látky, výbušniny, muníciu, zápalné kvapaliny, strelné zbrane, nože, taktiež zásielky, obsah alebo úprava ktorých môžu ohroziť život a zdravie ľudí či poškodiť životné prostredie a pod. Zakázané sú aj zásielky, úprava alebo viditeľný obsah ktorých je urážlivý alebo hanlivý. Šperky, drahé kovy, bankovky, poštové známky a iné ceniny sú povolené zasielať len v poistených balíkoch.
Ak sa medzi zásielkami vyskytne zásielka s nedovoleným obsahom, poštové podniky sú povinné zásielky s nedovoleným obsahom z prepravy vylúčiť. Ak zamestnanci Slovenskej pošty zistia v zásielke nedovolený obsah, pošta informuje príslušné orgány verejnej správy.

Zoznam vecí, ktoré sú z distribúcie vylúčené, možno nájsť na stránke  Slovenskej pošty v časti Poštové podmienky-medzinárodný styk, bod 8. Obmedzenia: https://www.posta.sk/potrebujem/zaslatprevziat-medzinarodnu-zasielku. Pošta zároveň žiada zákazníkov, aby tieto nariadenia plne rešpektovali.

Najnovšie od Televízia TV7