apríl 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Začiatkom roka 2022 Krajská galéria v Prešove si pripravila viacero výstav.

Vo videoreportáži Vám prinášame štyri výstavy, ktoré ste si mohli pozrieť začiatkom roka 2022. Miesto: Krajská galéria v Prešove, Hlavná 51.

Názov: CESTY ŽIVOTOM, LADISLAV KONTŠÉR × DIONÝZ DUGAS
Miesto: HLAVNÁ 51 – MEDZIPOSCHODIE
Termín: 09.12.2021 – 13.03.2022
Sprístupnenie: 09.12.2021
Kurátor: Mgr. Alžbeta Malíková

Spletité cesty životom plné nových objavov, zážitkov, radosti, ale aj smútku. Takto na nás pôsobia čiernobiele i farebné snímky zachytené fotoobjektívom dvoch priateľov a kolegov, Ladislava „Laca“ Kontšéra a Dionýza „Dina“ Dugasa. Bohužiaľ ich životné cesty sa nečakane rozišli jedného októbrového dňa v roku 1977 a v zaznamenávaní premenlivých a jedinečných okamihov pokračoval už Dino sám.

Aj napriek pomerne krátkemu tvorivému obdobiu Laco, ako vnímavý a talentovaný fotograf, dokázal zachytiť zaujímavé momenty. Vedel vystihnúť atmosféru prírodných zákutí, ale aj mesta a každodenného života jeho obyvateľov. „Ale aj hľadať a zvečňovať krásu žien a spájať ju s divmi svetla „obyčajnej“ prírody. (Orságh, 2020)“ Fotografovanie viedlo Laca k spoznávaniu pôvabu sveta, turistike a hľadaniu nezvyčajných pohľadov. To majú Laco a Dino spoločné.

Dionýz Dugas cez objektív zachytáva emočne nabitý vnútorný svet. Ako veľký svetobežník, obdivovateľ a znalec prírody, je autorom mnohých motívov krajiny vystihujúcich jej podstatu. Všíma si však aj sakrálnu, historickú a ľudovú architektúru, rôzne štruktúry a textúry. Stal sa významným fotografom východného Slovenska, ktorý sa aktívne podieľa na fotografickej, výstavnej, ale aj publikačnej činnosti (Vydavateľstvo „Dino“). Z nekonečného množstva fotografických námetov na výstave predstavuje pomerne nepatrný výber zo svojej rozsiahlej tvorby.

Prezentované fotografie Ladislava Kontšéra a Dionýza Dugasa sú dôkazom výtvarného citu a lásky k tomu, čo nás obklopuje. Diela na výstavu Cesty životom boli zapožičané zo súkromného majetku a doplnené kolekciou z majetku Krajského múzea v Prešove a Krajskej galérie v Prešove.

 

Názov: OBLOKY DO SNA, IMRO WEINER-KRÁĽ 1901 – 1978
Termín: 9. 12. 2021 – 20.03.2022
Sprístupnenie: 9. 12. 2021
Kurátor: PhDr. Miro Procházka

Výstava zakladateľa osobitej polohy surrealizmu na Slovensku z viacerých verejných aj súkromných zbierok ponúka ponor do jeho diela presiaknutého hlbokým sociálnym cítením, odporom voči vojne a nezmyselnosti smrti, clivotami, tušeniami, túžbami, baladickosťou; plného metafor a alegórií, ktorými vypovedá o sebe, o svete, o svete v sebe, o sebe vo svete. Veľa šťastia pri lúštení jeho hlavolamov, kde sa vám môže stať, že na konci odhalíte seba!

 

Názov: MOVING HORIZONTS. INTRA-ACTION ZUZANY KRIŽALKOVIČOVEJ A VIKY SHUMSKEJ
Termín: 17.12.2021 – 13.02.2022

Kurátorky: Mgr. art Katarína Balúnová ArtD. a Dr. phil. Hannah Bruckmüller
Vernisáž: 17.12.2021 o 17:00

Horizonty sa pohybujú, keď sa presúvame z jedného priestoru do druhého, keď cestujeme z jednej krajiny do inej, keď prechádzame z jedného stavu vnímania do ďalšieho. Na výstave Moving Horizotns. Intra-Action Zuzany Križalkovičovej a Viky Shumskej sú návštevníci pozvaní posunúť svoje obzory smerom k vzniku niečoho, čo Karen Barad výstižne situuje „medzi stvorenie a obnovu, začiatok a návrat, kontinuitu a diskontinuitu, tu a tam, minulosť a budúcnosť“.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Názov: Jubilanti II.
SPRÍSTUPNENIE: 19. 11. 2021 o 16:00
Trvanie: 19. 11. 2021 - 30.1.2022
KURÁTOR: Mgr. Alžbeta Malíková

Krajská galéria v Prešove pravidelne do výstavného plánu zaraďuje aj tvorbu umelcov, ktorých životné jubileá si v danom roku pripomíname. Výstavou Jubilanti II. si pripomíname tvorbu umelcov, ktorí patria medzi jubilujúcich autorov v druhej polovici roka 2021 (D. Milly, J. Bokšay, A. Doboš, E. Gwerk a iní).

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.