marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Systém zálohovania plastových fliaš

ilustračné foto ilustračné foto Radomír Kreheľ

Európska komisia v piatok 13.8.2021 rozhodla o registrácii európskej iniciatívy občanov s názvom „ReturnthePlastics: A Citizen's Initiative to implement an EU-wide deposit-system to recycle plastic bottles‘ (Iniciatíva občanov na zavedenie celoúnijného systému zálohovania a recyklácie plastových fliaš).

Ak európska iniciatíva občanov získa do jedného roka milión vyhlásení o podpore pochádzajúcich z aspoň siedmich rôznych členských štátov, Komisia sa k nej bude musieť vyjadriť. Svoje rozhodnutie, či sa žiadosťou bude alebo nebude zaoberať, musí odôvodniť.

Organizátori iniciatívy vyzývajú Komisiu, aby predložila návrh na:

- zavedenie celoúnijného systému zálohovania a recyklácie plastových fliaš,
- motivovanie všetkých členských štátov EÚ k tomu, aby supermarkety (obchodné reťazce), ktoré predávajú plastové fľaše, inštalovali výkupné automaty na recykláciu plastových fliaš po ich kúpe a použití spotrebiteľom, 
- zabezpečenie, aby spoločnosti vyrábajúce plastové fľaše platili dane z plastov za recykláciu a zálohovanie plastových fliaš (podľa zásady „znečisťovateľ platí“).
Komisia sa domnieva, že táto iniciatíva je z právneho hľadiska prípustná, pretože spĺňa potrebné podmienky. V tejto fáze neskúmala podstatu iniciatívy.

Európska iniciatíva občanov bola zavedená Lisabonskou zmluvou ako nástroj občanov na ovplyvňovanie tvorby politík. Oficiálne sa začala používať v apríli 2012.

Spĺňať musí tieto podmienky prípustnosti:

- navrhovaná iniciatíva nesmie zjavne prekračovať rámec právomocí Komisie predložiť návrh právneho aktu,

- nesmie predstavovať zjavné zneužitie práva, byť zjavne neopodstatnená ani šikanujúca,

- ani nesmie byť zjavne v rozpore s hodnotami Únie.

Komisii bolo doposiaľ doručených 107 žiadostí o začatie európskej iniciatívy občanov, pričom 82 z nich bolo prípustných, a teda splnilo podmienky registrácie.

Slovensko zavádza systém 1.1.2022

Ministerstvo životného prostredia SR podalo návrh zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktorý parlament schválil 11. 9. 2019. Zálohovanie PET fliaš a plechoviek výrazne zníži množstvo voľne pohodených plastových nápojových obalov a pomôže životnému prostrediu. Je to jediný účinný spôsob ako dosiahnuť vysokú mieru vytriedenia nápojových obalov. Podľa skúseností zo zahraničia by mal podiel recyklácie týchto obalov presiahnuť 90 %. Len na Slovensku sa ročne predá približne miliarda plastových fliaš. Preto je dôležité aby nekončili v prírode, ale boli vhodne spracované.

Aká bude výška zálohy?
Výška zálohy bude jednotná pre PET fľaše aj plechovky, 15 eurocentov.

Bude sa zálohovanie týkať všetkých PET fliaš a plechoviek?
Zálohovanie sa bude týkať všetkých nápojových obalov obsahujúcich viac ako 80 % vody, ktoré sú balené v plastových fľašiach alebo plechovkách s objemom 0,1 až 3 litre. Zálohovať sa nebudú plastové ani kovové obaly od mlieka a mliečnych nápojov, sirupov a alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 15 %.

Koľko PET fliaš sa ročne na Slovensku predá?
Podľa analýz ministerstva sa ročne na slovenský trh uvedie jedna miliarda plastových fliaš a približne 350 miliónov plechoviek od nápojov.

Budú sa zálohované obaly môcť vracať skrčené?
Zálohované obaly budú vratné na odberné miesto nestlačené, spolu s vrchnákom. Je potrebné dbať, aby na nich ostal čitateľný čiarový kód.

Kde bude možné vrátiť zálohovaný obal od nápoja?
Zálohované obaly sa budú vracať na označené odberné miesta do automatov alebo v prípade ručného zberu pracovníkovi na prevádzke napr. pri pokladni. Zákon počíta s tým, že zaviesť zálohovanie bude povinné pre všetky obchody s predajnou plochou nad 300 m². V predajniach s menšou plochou bude zálohovanie dobrovoľné.

Bude obmedzená doba na vrátenie PET fliaš a plechoviek?
Pri obaloch, ktoré je možné vrátiť, nie je žiadne časové obmedzenie.

Možno vrátiť PET fľaše a plechovky, ktoré som zakúpil pred zavedením zálohovania?
Nie. Aby systém fungoval je nevyhnutné, aby sa vracali len fľaše označené symbolom zálohovania (Z v recyklačných šípkach) a textom zálohované. Teda PET fľaše a plechovky, za ktoré už bola zaplatená záloha.

Kedy sa spúšťa zálohový systém na Slovensku?
Zákon vstúpil do platnosti v roku 2020 a reálne zálohovanie sa spustí od 1.1.2022. Táto doba je potrebná na vybudovanie systému, inštaláciu automatov, registráciu obalov a ich označenie čiarovými kódmi a symbolom zálohovania

Kto bude systém financovať a riadiť?
Správca zálohového systému, nezisková organizácia, poverená Ministerstvom, vytvorená konzorciom 4 subjektov - AVNM, SZVPS, SAMO a ZOSR, ktoré zastupujú výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, výrobcov piva a zástupcov veľkoobchodu a maloobchod. Systém je financovaný z poplatkov výrobcov, predaja materiálu a z nevyzdvihnutých záloh. Štát bude mať dozornú funkciu. Do systému sa budú vracať aj zisky z predaja vytriedených zálohovaných obalov.

Čo s PET fľašou a plechovkou kúpenou v zahraničí?
Ak za fľašu nebola zaplatená záloha, tak ju treba dať do žltej nádoby na triedený zber.

Zdroj: Európska komisia, Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenský Prazdroj

 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.