apríl 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
31. púť v Litmanovej Autor foto: Michal Petrilák

Mariánska hora Zvir v Litmanovej aj tento rok bola miestom kde sa ,,nebo spája so zemou.”

Týmito slovami privítal na hlavnej výročnej 31. púti riaditeľ pútnického centra Rastislav Janičko všetkých vzácnych hostí a veriacich, ktorí prišli na mariánsku horu Zvir.

Program púte sa začal v sobotu 7. augusta posviackou novovybudovanej vstupnej brány do areálu hory. Posvätená bola aj socha svätého Jozefa a taktiež obnovená kaplnka Nepoškvrného počatia Presvätej Bohorodičky, v ktorej prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ požehnal a posvätil oltár, žertvenník, bohostánok, ikonostas ako aj celý interiér kaplnky. Následne sa arcibiskup so sprievodom presunuli k hlavnému liturgickému priestoru, kde sa posviacka zavŕšila posvätením nového bohostánku a žertvenníka. Na záver posviacky otec arcibiskup poďakoval všetkým darcom a dobrodincom, ktorí prispeli k obnove, zakúpeniu a skrášleniu areálu mariánskej hory.

Program púte pokračoval malým svätením vody pri prameni a modlitbou veľkej večierne s lítijou ktorú viedol otec Peter Milenky, vicerektor kňazského seminára. Po večierni nasledovala modlitba rozjímavého posvätného ruženca s vizionárkami Ivetkou a Katkou a archijerejská svätá liturgia, ktorej hlavným slúžiteľom a kazateľom bol otec arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ.

Homíliu začal vyjadrením radosti z očakávania príchodu Svätého Otca Františka na Slovensko a zároveň vyzval veriacich k duchovnej príprave, ktorá sa v našej cirkvi začala na sviatok Premenenia Pána 6. augusta, teda 40 dní pred stretnutím so Svätým Otcom. V rámci tejto prípravy vladyka Ján vyzdvihol úlohu Presvätej Bohorodičky ako tej, ktorá privádza k opravdivej zrelosti. Mária nám pomáha v duchovnej príprave tým, že do nášho srdca privádza svojho Syna Ježiša a učí nás, ako ho nasledovať a správne oslavovať. Sobotný program púte bol zakončený spoločnou modlibou krížovej cesty ktorú viedol otec Peter Ščerba.

V nedeľu duchovný program začal modlitbou akatistu k Presvätej Bohorodičke a pokračoval modlitbou posvätného ruženca a archijerejskou svätou liturgiou ktorej predsedal otec arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ spolu s ním koncelebroval emeritný pomocný biskup Spišskej diececézy Mons. Andrej Imrich, ktorý bol zároveň slávnostným kazateľom na odpustovej slávnosti.

Na slávnosti boli prítomní predseda vlády Slovenskej republiky Eduard Heger, europoslankyňa Miriam Lexman Majerská spolu s manželom predsedom Prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským, štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby Jaroslav Kmeť ako aj predstavitelia miestnych samospráv.

V homílii otec biskup priblížil podstatný znak milosrdenstva, ktorým je odpúšťanie. „Naše ľudské slabosti spôsobujú, že si často ubližujeme, z čoho vznikajú napätia a rozbroje. My však k normálnemu a hlavne k šťastnému životu potrebujeme pokoj. Pravý pokoj sa dosahuje zmierením. Aby nastalo zmierenie, ten kto krivdil, má robiť pokánie, to vyžaduje spravodlivosť. Ukrivdený má na pokánie odpovedať odpustením. Odpúšťanie je požiadavkou lásky. Odpúšťa ten kto zažil krivdu. A tá krivda bolela, bolí a bude bolieť. Bude bolieť dovtedy, kým ukrivdený naozaj neodpustí. Pokánie je výzva k zmiereniu a odpustenie je odpoveď na túto výzvu. Ak tieto dve skutočnosti do seba zapadnú, nastane opravdivé zmierenie, teda skutočný pokoj“ takto nádherne vystihol podstatu odpúšťania a zmierenia biskup Andrej Imrich. V homílii taktiež opísal aj inú formu odpúšťania, ktorým je skutok duchovného milosrdenstva – trpezlivé znášanie krivdy. Ako však pripomenul či pri znášaní krivdy, či pri dokonalom odpustení, je proces zmierenia ukončený až momentom, keď človek zabudne a nepripomína už odpustenú chybu.

V závere slávnosti sa vladyka Ján úprimne poďakoval kazateľovi biskupovi Andrejovi za silné a povzbudzujúce slová, ktoré potreboval počuť každý človek. Slová, ktoré majú vyviesť jednotlivcov, susedov, rodiny a celý náš štát z roviny hádok do roviny odpustenie a pokojného spolunažívania.

Počas záverečných oznamov si pútnici vypočuli bližšie informácie o prípravách na návštevu Svätého Otca Františka v Prešove, ktorá sa uskutoční v utorok 14. septembra. V tento deň sviatku Povýšenia svätého Kríža bude pápež František predsedať sláveniu archijerejskej svätej liturgie, počas ktorej ohlási homíliu. K organizácii tejto slávnosti je potrebné veľké množstvo dobrovoľníkov, ktorí boli oslovovaní a pozývaní aj na hore Zvir v Litmanovej.

Zdroj: ISPA

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.