marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Výstava zreštaurovaných umeleckých diel

Foto: Mgr.Art. Ľudmila Zozuľáková počas reštaurátorských prác Foto: Mgr.Art. Ľudmila Zozuľáková počas reštaurátorských prác

V Rákociho paláci vystavujú vzácne diela z fondu starého umenia

Krajské múzeum v Prešove sprístupní verejnosti výstavu zreštaurovaných umeleckých diel zo svojich zbierok. V špeciálne upravených priestoroch na poschodí Rákociho paláca tak môžu návštevníci obdivovať dva tucty umeleckých skvostov. Väčšina diel bude vystavená po prvýkrát.

Krajské múzeum v Prešove predstaví svojim návštevníkom barokové plastiky anjelov či zreštaurované Umučenie pôvodom zo Spiša. Podľa Samuela Brussa, odborného pracovníka múzea, je nepochybne raritou aj trojica evanjelistov neznámeho šarišského alebo spišského rezbára zo 17. storočia. Medzi unikáty radí aj 13 prezentovaných závesných obrazov. „Ide hlavne o portréty aristokracie, ktoré v minulosti získalo múzeum zberom z pánskych sídiel. Tieto zbery sa vykonávali na našom území po skončení druhej svetovej vojny,“ vysvetľuje Ing. Samuel Bruss, vedúci organizačnej jednotky, kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou.

Jedinečným dielom prezentovaným na výstave je však podľa jeho slov aj Dáma s citrónom z obdobia prvej tretiny 18 storočia. Ide o dielo neznáme európskeho majstra a tento portrét čakal na reštaurovanie viac ako 70 rokov. „K portrétu prezradím len toľko, že sa do Prešova dostal pravdepodobne po rozsiahlom požiari Humenského zámku v roku 1946. Pre návštevníkov výstavy máme však aj ďalšie prekvapenie, po prvýkrát tu môžu vidieť aj dlhodobo deponované obrazy členov rodu Dessewffy,“ hovorí Bruss.

Ako ďalej dodáva, tieto obrazy opatruje od smrti posledného mužského potomka marhaňskej vetvy tohto rodu kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou, ako organizačná súčasť Krajského múzea v Prešove. Reštaurátorkou a zároveň aj autorkou tohtoročnej nosnej výstavy múzea je Mgr. Art. Ľudmila Zozuľáková. Odborne sa na nej spolupodieľali aj pracovníci múzea Jakub Šnajder a Samuel Bruss. Slávnostné otvorenie výstavy pod názvom Zreštaurované! sa uskutoční v pondelok 21. júna o 17.00 h v Rákociho paláci. Prezentácia potrvá do 28. augusta 2021.

Zdroj: ts

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.