marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné Foto: ilustračné Autor: Radomír Kreheľ

Štvrtý týždeň asistovaného sčítania v rámci Prešovského kraja

Prešovský kraj naďalej v asistovanom sčítaní vedie v rámci SR. V Prešovskom kraji je zriadených 718 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 826 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 1 017 mobilných asistentov.

Prešovský kraj evidoval k 31. 3. 2021 po online sčítaní 82,6 % sčítaných. K 31. 5. 2021 sa počet sčítaných obyvateľov kraja zvýšil na 90,8 %. V Prešovskom kraji sa od začiatku asistovaného sčítania sčítalo 68 466 obyvateľov. Celkovo 519 obcí v kraji má podiel sčítaných obyvateľov nad úrovňou 90 %. Na druhej strane sú v kraji dve obce, ktoré musia pokračovať v nastavenej snahe – Lenartov so 66-percentným podielom sčítaných a Vyšná Jablonka (68 %).

Lomnička počas asistovaného sčítania exceluje
Asistované sčítanie v kraji najrýchlejšie napreduje v obci Lomnička, kde je nárast podielu sčítaných počas asistovaného sčítania 85,9 %. Druhou najlepšou obcou je obec Cigeľka, kde je nárast podielu sčítaných počas asistovaného sčítania 73,5 % voči predpokladanému odhadu.

 

Kde sa môže obyvateľ sčítať a koľko asistentov pomôže
K 31. 5. 2021 je na území Slovenskej republiky zriadených 3 162 kontaktných miest. Obyvatelia Slovenska majú k dispozícii pomoc od 3 820 stacionárnych asistentov a k obyvateľovi domov je pripravených prísť 5 034 mobilných asistentov. Zoznam a adresy kontaktných miest nájdu obyvatelia okrem svojho mesta a obce aj na stránke www.scitanie.sk. Číslo call centra na nahlasovanie mobilnej asistencie je 02/20924919.

Štvrtý týždeň počet sčítaných obyvateľov dosiahol takmer 5,1 milióna
Vo štvrtom týždni asistovaného sčítania sa počet sčítaných v Slovenskej republike zvýšil na 5,09 milióna obyvateľov, pričom sa asistovane od 3. 5. 2021 sčítalo takmer 247-tisíc obyvateľov. Za štvrtý týždeň tak pribudlo 67 000 asistovane sčítaných.

Výzva obyvateľom
Štatistický úrad Slovenskej republiky naďalej vyzýva obyvateľov, aby pomohli svojej obci alebo mestu a zúčastnili sa na asistovanom sčítaní. Obyvatelia môžu do 13. 6. 2021 navštíviť kontaktné miesto vo svojej obci alebo si objednať k sebe domov mobilného asistenta na čísle call centra 02/20924919, alebo zavolať na obec.
Osobitne zdôrazňujeme, že asistované sčítanie má využiť každý obyvateľ SR, ktorý si nesplnil svoju povinnosť sčítať sa v čase online samosčítania a môže tak urobiť na ktoromkoľvek kontaktnom mieste v ktorejkoľvek obci SR, bez ohľadu na obec jeho trvalého pobytu. Môže taktiež využiť asistenciu mobilného asistenta na mieste ním zvolenom v ktorejkoľvek obci, bez ohľadu na obec jeho trvalého pobytu.


Doplňujúce informácie

Pre koho je určené asistované sčítanie
Pre každého, kto sa nemohol sčítať samosčítaním z dôvodu, že nemal prístup na internet, počítač, tablet alebo sa nevedel elektronicky sčítať počas obdobia online samosčítania.

Ako sa bude realizovať asistované sčítanie
Samospráva na území miest a obcí zriadila kontaktné miesto alebo miesta. Tu sú k dispozícii technika a stacionárny asistent. Obyvateľ si môže vyžiadať pomoc od stacionárneho asistenta alebo mu stacionárny asistent poskytne počítač, aby sa sčítal sám. Ak sa nemôže dostaviť na kontaktné miesto v čase prevádzkových hodín, môže si k sebe domov objednať mobilného asistenta a to zavolaním na obec alebo na číslo call centra 02/20924919. Mobilný asistent spätne kontaktuje telefonicky obyvateľa a dohodne sa na presnom čase, kedy zrealizuje sčítanie u obyvateľa doma. Tak na kontaktnom mieste, ako aj v samotnej domácnosti platia hygienicko-epidemické opatrenia (rúška, odstupy, použitie ochranných prostriedkov).

Zdroj: ts

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.