marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Je nádejou pre slovenské kiná, že sa opäť zaplnia divákmi a dobrou náladou. Oscarová snímka sa na slovenské kinoplátna dostane už 27. mája. 

Bola na dosah lekárskeho statusu, mala pred sebou veľmi sľubný život. Jediný zážitok ju od všetkého vzdialil na míle - odišla zo školy, vrátila sa do rodičovského domu a nemá vyššie ambície ako nalievať kávu v kaviarni, kde pracuje. Práve prežité chvíle ju však poznačili natoľko, že trpí zjavnou obsesiou. Večery trávi v rozličných baroch predstierajúc, že je na mol opitá. Prakticky každý muž, ktorý sa odhodlal pomôcť jej dostať sa domov, si ju napokon odviezol k sebe, do svojej postele. Opitá žena je totiž ľahkou korisťou. V tom najlepšom však Cassandra vždy odhalila, že je úplne triezva a dotyčnému to riadne osladila. Talentovaná režisérka Emerald Fennell adaptovala vlastný scenár, ktorý jej priniesol Oscara.

Všestranne nadaná scenáristka a režisérka
Scenár a réžiu mala v rukách Emerald Fennell, pre ktorú bola snímka debutom. Niektorí kritici k tomu pristupovali s dešpektom, spochybňujúc, že herečka, ktorou Emerald Fennell je, sa dokáže scenára a réžie kvalitne chopiť. Talentovaná umelkyňa však všetkých veľmi rýchlo presvedčila, že sa mýlili. Film získal ocenenie Akadémie za scenár, ale k tomu 5 ďalších nominácií, okrem iného aj v kategórii najlepší film či hlavnú ženskú rolu. Emerald Fennel je na Slovensku azda najviac známa vďaka roli v seriáli Netflixu Koruna, kde si zahrala mladú Camillu Parker-Bowles, ale aj z britského detektívnho seriálu Na muške či hororvého románu pre dospelých Monsters.
Pri tvorbe filmu Nádejná mladá žena si Fennel zobrala niečo z viacerých žánrov - z romantickej komédie, čiernej komédie či dokonca thrilleru. Jej zámerom nebolo iba vytvoriť zaujímavý film, ale spustiť v divákoch sled úvah vzťahujúcich sa k našej spoločnosti, našim životom a osobnostiam. “Ak píšete film o tom, ako sa vlastne všetci podieľame na našej toxickej a urážlivej spoločnosti, prvá vec, ktorú musíte urobiť, je pozrieť sa sami na seba a uvedomiť si, akú v tom hráte rolu,” povedala scenáristka a režisérka, “Čo bolo pre mňa na tomto filme dôležité, bolo to, že sa v ňom neobjavuje nič, čo by nebolo úplne všedné. Nemala som záujem tvoriť film, ktorý rieši strašné zločiny alebo strašné násilné akty a ľudí, ktorí ich konajú. Ďaleko viac ma zaujíma naša vlastná spoločnosť a myšlienka, ako sa na tom všetkom podieľame a čo by sme s tým mohli urobiť.”

Nenahraditeľná hlavná postava
Nádejná mladá žena bola nakrútená počas 23 dní v Los Angeles a jeho okolí v roku 2019. Hlavnú postavu stvárnila Carey Mulligan, dvakrát nominovaná na Oscara, raz práve za rolu vo filme Nádejná mladá žena. Vôbec neváhala úlohu zobrať.: “Všeobecne pristupujem k hraniu tak, že pokiaľ si v tej roli dokážem predstaviť niekoho iného a príde mi to v pohode, tak to nevezmem. Predstava, že Cassie hrá niekto iný, ma štvala a znepokojovala. Hneď na konci nášho prvého stretnutia s Emerald som rolu prijala.”
A dobre urobila, pretože sa stala súčasťou snímky, ktorá má moc nielen diváka zabaviť, ale aj mať vplyv na jeho bezprostredný svet. “Dúfam, že tento film bude niečím, čo si diváci v kine naozaj užijú, ale tiež niečím, nad čím sa budú chcieť zamyslieť,” povedala Fennell, “Prirodzene chcete, aby ľudia po zhliadnutí takéhoto filmu, cítili trochu napätie.”

Film Nádejná mladá žena prináša do slovenských kín spoločnosť CinemArt SK už 27. mája.

Zdroj: ts

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.