marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

54. ročník Akademického Prešova (AP), ktorý bol vlani na jeseň prerušený pandémiou, bude pokračovať svojím Epilógom.

Súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska sa za dodržiavania prísnych hygienických opatrení uskutoční 20. a 21. mája 2021.
Z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 sa 54. ročník Akademického Prešova konal v jeseni v redukovanej podobe, čo mala za následok skrátenie aj jeho programu. „Museli sme odvolať účasť zahraničných študentských divadiel i niektorých slovenských divadelných súborov, rovnako sa z uvedených príčin zrušila aj realizácia tvorivých dielní. Nevyčerpané finančné prostriedky použijeme v terajšom Epilógu,“ vysvetlil dramaturg festivalu Miron Pukan. Zároveň dodal, že podujatie má síce silného protihráča, ktorým je koronavírus, avšak kultúra aj napriek zložitej situácii stále žije a vysokoškoláci neprestali uvažovať aj v súvislostiach s nadčasovým hodnotovým presahom. Koncepcia Epilógu AP nadväzuje aj vďaka Prešovskej univerzite v Prešove na ideu, ktorá spája celú akademickú obec Slovenska: „Vráťme ducha tvorivosti na vysoké školy.“ „Iniciuje potrebu revitalizovať na určitý čas prerušené životné postoje smerujúce k hľadaniu nových horizontov. Je pre nich príznačná generačná kritickosť, odvaha stavať, tvarovať, formovať po novom...,“ zamýšľa sa riaditeľ festivalu Karol Horák.

"Okrem workshopov sa v rámci Epilógu AP predstavia napríklad banskobystrické Nezávislé divadelné zoskupenie Odivo s pohybovou performanciou Verzus, Internationale Teatrale/Colectivo s výrazne senzuálnou inscenáciou Prach, Študentské divadlo Prešovskej univerzity s Pinterovou absurdnou komédiou, košický Crocus Theatre, bratislavský Príchod Godota známy aj zahraničnému publiku a ďalší," priblížil Miron Pukan. Podľa jeho slov budú tvorivé dielne, ktoré sa realizujú už od pondelka, na záver festivalu verejne prezentované a ďalej rozvíjané ich uvedením v jubilejnom 55. ročníku AP na jeseň tohto roka.

Počas konania festivalu organizátori zabezpečia dodržiavanie všetkých hygienických opatrení v súlade s aktuálne platnými predpismi Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. „Záleží nám na bezpečnosti každého návštevníka festivalu a ľudí, ktorí na festivale pracujú. Na základe aktuálneho vývoja situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 sme prijali viaceré opatrenia, ktorými sa riadime pri organizácii festivalu a zároveň prosíme všetkých návštevníkov o ich dodržiavanie. Dúfame, že si festival spolu užijeme aj v tejto situácii,“ uzatvára Pukan.

Vystúpenia, na ktoré vstup je bezplatný, sa uskutočnia na viacerých miestach v Prešove a v Košiciach. Bližšie informácie sú dostupné na webovej stránke http://ff.unipo.sk/ap.

Vyhlasovateľom Súťaže amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska – Akademický Prešov je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Rektorát Prešovskej univerzity v Prešove, mesto Prešov, Fond na podporu umenia a Občianske združenie Akademický Prešov.

Zdroj: Anna Poláčková

Naposledy zmenené streda, 19 máj 2021 11:30

Súvisiace položky (podľa značky)

  • PU slávnostne otvorila 26. akademický rok PU slávnostne otvorila 26. akademický rok

    V historickej budove PKO Čierny orol sa dnes uskutočnilo slávnostné zhromaždenie, zvolané pri príležitosti otvorenia 26. akademického roka Prešovskej univerzity (PU) v Prešove v jej novodobej histórii.

  • 10. výročie logickej olympiády 10. výročie logickej olympiády

    bľúbená súťaž intelektovo nadaných žiakov s názvom Logická olympiáda má za sebou desať súťažných ročníkov.

  • Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva

    Prešovská univerzita v Prešove (PU) v rámci implementácie projektu schémy Interreg zriadila Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva, ktoré je situované v priestoroch Gréckokatolíckej teologickej fakulty (GTF) PU. Za týmto účelom bola na fakulte zrekonštruovaná jedna z ául v hodnote takmer 60 tis. eur.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.