apríl 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Policajný zbor spúšťa masívnu kampaň proti online podvodom.

Do novej kampane polície sa zapojí viacero známych slovenských osobností. 

Online podvody sú fenoménom 21. storočia, ktorý sa nevyhýba ani občanom Slovenskej republiky. Fiktívne súťaže, falošné internetové odkazy vyzývajúce na kliknutie, pýtanie si čísiel kreditných kariet či príbehy vymyslených amerických vojakov. Podvodníci, ktorí často pochádzajú zo zahraničia, sú schopní svojim konaním spôsobiť škodu u jednej obete aj vo výške stá tisícov eur. Keďže pokusy rôznych typov podvodníkov neutíchajú, ba narastajú, Policajný zbor spúšťa masívnu preventívnu kampaň „NENECHÁM SA NACHYTAŤ – STOP ONLINE PODVODOM“ s podporou známych slovenských osobností. „Každý deň sa dozvedáme od občanov, ako sa ich niekto pokúša cez internet podviesť o nemalé finančné prostriedky. Je v prvom rade dôležité, aby sa obete takýchto trestných činov nezdráhali a išli na najbližší policajný útvar celú vec nahlásiť. Áno, niekedy je takmer nemožné postihnúť páchateľa, ktorý sa nachádza tisícky kilometrov od nášho územia. Aj z toho dôvodu je prevencia kľúčová. Chcem sa poďakovať všetkým osobnostiam, ktoré našu kampaň podporili. Verím, že aj vďaka ich pomoci oslovíme čo najviac občanov a minimalizujeme tak úspešnosť online podvodníkov,“ povedal prezident Policajného zboru Peter Kovařík. Preventívna kampaň bude trvať osem týždňov. Počas jedného týždňa bude na sociálnych sieťach polície komunikovaný konkrétny typ online podvodu – každý deň inou formou s dôrazom na interakciu s verejnosťou.

Počas aktuálneho týždňa bude Policajný zbor upozorňovať na typ online podvodu, ktorého cieľom je založenie falošného konta v mene známej osobnosti, čo podvodníci využívajú na prilákanie publika, organizáciu neexistujúcich súťaží a následné oslovovanie „výhercov“, od ktorých chcú podvodným konaním vylákať citlivé údaje.

Ambasádorkou prvého týždňa je prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Polícia v minulosti zachytila prípady, kedy v jej mene boli založené falošné facebookové stránky, prostredníctvom ktorých boli organizované vymyslené súťaže.

Vhodné časti preventívnej kampane sa v budúcnosti stanú súčasťou odborných prednášok policajných preventistiek a preventistov pre žiakov základných škôl II. stupňa, stredoškolákov, seniorov používajúcich moderné technológie a ďalšie ohrozené skupiny.

Zdroj: pr

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.