marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove prežíva napriek neľahkým spoločenským okolnostiam úspešný rok.

Získala podporu na jednu centrálnu budovu na Slovenskej ulici. Druhý malý zázrak sa prešovským knihovníkom podaril na Švábskej ulici, kde v spolupráci s ateliérom Mediči, zrekonštruovali zastaranú pobočku.

Vo štvrtok 29. apríla 2021 sa za účasti predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského a primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej otvárala zrekonštruovaná pobočka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove - Sídlisko Šváby. Jedna z najmenších knižníc spája čitateľskú komunitu už viac ako tri desaťročia. „Pobočka prvýkrát privítala svojich čitateľov koncom apríla a začiatkom mája v roku 1989. Je to krásna symbolika, že po tridsiatich dvoch rokoch, v tom istom čase, sme ju zrekonštruovali a opäť otvára svoje brány komunite na sídlisku Šváby,“ uviedla riaditeľka knižnice Iveta Hurná. Napriek faktu, že pobočka patrí medzi tie menšie v jej regáloch čitatelia nájdu viac ako 12-tisíc kníh a navštevuje ju približne 1400 čitateľov. „Otvorenie zrekonštruovanej pobočky je ďalším míľnikom na ceste Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava za modernou inštitúciou. Knižnica nie je len požičaj a vráť, dobrá knižnica je aj o priestore, ktorý dýcha múdrosťou a ľudskosťou. Dobrá knižnica je tá, kam sa chcete vrátiť nielen po dobrú knihu, ale aj na podujatie a stretnutie s priateľmi,“ dodala riaditeľka knižnice.

Otvorenie v duchu lepších zajtrajškov
Aj keď čitatelia už služby pobočky na Šváboch naplno využívajú s oficiálnym otvorením sa krajská knižnica neponáhľala. „Chceli sme počkať ako sa vykryštalizuje situácia s uvoľňovaním opatrení, tak aby sa na otvorení mohli zúčastniť aj predstavitelia Prešovského samosprávneho kraja, ktorí nás v aktivitách pravidelne podporujú,“ zdôraznila Iveta Hurná.
Slávnostné otvorenie prebiehalo za prísnych hygienických opatrení. Novú etapu pobočky na sídlisku Šváby, prestrihnutím stuhy, odštartovali predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová a riaditeľka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Iveta Hurná. Symbolicky tak neotvorili len pobočku, ale aj nové možnosti spolupráce a podpory inštitúcie. „Knižnica v súčasnosti plní významnú vzdelávaciu, kultúrnu, spoločenskú i sociálnu funkciu, knihy v sebe ukrývajú čaro a múdrosť, zároveň formujú našu osobnosť, “ uviedol v úvode prejavu Milan Majerský. Zdôraznil, že sám sa považuje za aktívneho čitateľa a vysvetlil: „Som nesmierne rád, že aktuálna situácia dovolila, aby sa knižnice znovu otvorili v plnom režime. Tie za posledný rok ukázali, že dokážu dobre fungovať aj v čase plnom obmedzení. A svoju cestu k čitateľom si vedia nájsť napriek všetkému.“ Samosprávny kraj, ako zriaďovateľ knižníc, považuje za dôležité, aby boli moderné, dobre vybavené a držali krok s aktuálnymi potrebami. „Preto do modernizácií, rekonštrukcií, opráv a nových služieb v našich župných knižniciach investujeme nemalé finančné prostriedky.“
O vzájomnej spolupráci a podpore knižnice hovorila v príhovore aj primátorka Prešova Andrea Turčanová: „Aj na tomto mieste sa prelína plnohodnotná spolupráca mesta Prešov a Prešovského samosprávneho kraja, ktorú si veľmi vážim. Krajská knižnica P.O. Hviezdoslava je totiž už takmer celé storočie pevnou súčasťou nášho mesta a vďaka nej môžu všetci milovníci kníh načerpať inšpiráciu, nové poznatky a stráviť čas v príjemnom prostredí. Knihy robia ľudí citlivejšími a vnímavejšími, obzvlášť v dnešnej dobe, keď sa kladie čoraz väčší dôraz na digitalizáciu. Dnes však otvárame priestor pre fantáziu a verím, že ho Prešovčania a všetci milovníci kníh budú nadšene a s radosťou využívať.“

Obnovu brzdili opatrenia
Rekonštrukcia priestorov vzhľadom na časy, ktoré si ešte pamätali regály knižnice, bola nevyhnutná. Projekt na obnovu pobočky na Švábskej ulici odštartoval ešte v novembri minulého roka. „Predchádzajúce obdobie bolo náročné. Mali sme dokonca fázy, keď musela byť naša knižnica úplne zatvorená. Tento čas sme sa snažili využiť efektívne. Prešli sme do nového knižnično-informačného systému, čomu predchádzali aj revízie fondu. Keď sme už mali poriadok v regáloch, nadišiel čas postarať sa aj o vizuálnu stránku pobočiek,“ vysvetlila riaditeľka knižnice v Prešove. Podľa jej slov by stihli dokončiť rekonštrukciu na Šváboch v skoršom termíne, ale situáciu komplikovala pandémia a s ňou spojené opatrenia. Napriek prvotným problémom sa revitalizácia ukončila a už od minulého pondelka knižnica otvorila svoje brány čitateľom.

Priestor dostali odborníci
O nový vizuál knižnice na Šváboch sa postaral tím architektov z Prešova. Iveta Hurná vysvetlila: „Som zástancom myšlienky, že profesionáli sú tu preto, aby nám laikom zjednodušili život a každý má robiť to, čomu sa naozaj rozumie. Vďaka ateliéru MEDIČI, ktorý je zameraný na interiérovú architektúru a urbanizmus architektov, konkrétne Ing. arch. Zuzany Medveckej a Ing. arch. Juraja Medveckého-Heretika, sa priestor knižnice zmenil na nepoznanie.“ Na otvorení reprezentovala ateliér Zuzana Medvecká, ktorá priznala, že to bola ich prvá, ale nie posledná rekonštrukcia knižnice. „Bola to krásna zákazka o to viac, že sme robili aj detský kútik a ja tvorbu pre najmenších milujem. Mohli sme naplno využiť fantáziu a medzi knihami sme vykúzlili malú zázračnú krajinu. Podľa jej slov si pobočka vyžadovala komplexnú rekonštrukciu: „Napriek tomu, že bol nábytok a všetko v knižnici funkčné, pôsobilo to mdlo a smutne, tridsať rokov rovnaké. Dostali sme do priestoru život. Až na drobné detaily som s výsledným efektom veľmi spokojná,“ zdôraznila architektka. Nielen nové regály, ale aj výtvarné riešenia domčeka „Zázračno“ a iných prekvapení pre najmenších čitateľov robia priestory rozprávkovými. Priestor na oddych a čítanie si tu nájdu aj seniori. Architekti nezabudli ani na „zašívací“ kútik pre mládež. „Veríme, že knižnica na sídlisku Šváby v Prešove bude naďalej obľúbeným miestom pre voľný čas a na spoločné stretávanie sa pri dobrej literatúre,“ doplnila napokon riaditeľka.

Malá ale plná života
„Naša knižnica je tu pre všetky vekové kategórie od batoliat s mamičkami, cez prvočitateľov, školákov a študentov, až po seniorov. V jej poličkách si každý čitateľ nájde svoje obľúbené čítanie, či už v podobe kníh, ale aj časopisov. Pravidelne pripravujeme aj rôzne podujatia, zážitkové čítania a stretnutia s literatúrou,“ priblížila knihovníčka z pobočky na Šváboch Júlia Labudová. Podľa jej slov knižnicu pravidelne navštevujú deti z dvoch materských a štyroch základných škôl. Úzko spolupracuje aj s Domovom sociálnych služieb Slnečný dom, ktorého klienti chodia do knižnice s nadšením a neodmysliteľne patria k jej stálym čitateľom.

V predchádzajúcich rokoch regionálna knižnica s krajskou pôsobnosťou obnovila aj pobočky na najväčších sídliskách Sekčov a Sídlisko 3. Po Šváboch by mala byť revitalizovaná časť Detskej knižnice Slniečko a na rekonštrukciu čaká aj ďalšia pobočka na Sídlisko 2 - Centrál. Napokon sa knižnica pustí do najrozsiahlejšieho projektu na Slovenskej ulici.

Zdroj: Michaela Demková, Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.