marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: zdroj TJR Kameň Foto: zdroj TJR Kameň

Okolie domu dotvára určite aj plot.

Medzi architektmi je obľúbeným exteriérovým prvkom betón. Práve na oplotenie si môžete vybrať práve tento materiál. Takéto ploty sú obľúbené vďaka svojej odolnosti, pevnosti a schopnosti chrániť majetok. Pozostávajú zo stĺpikov, dosiek a ďalších kusov kvalitného vibrovaného betónu. Betónové ploty sú v súčasnosti veľmi obľúbeným variantom pre oplocovanie nielen kvôli cene, ale aj pre ich neprehľadnosť pri niektorých vzoroch. Sú vyrobené z kvalitného cementu, kameniva a betonárskej výstuže.

 

Využijete ich na súkromné aj firemné účely: oplotenie budov, rodinných domov, firemných areálov, priemyselných parkov a skladov, ale tiež na ohraničenie výbehu pre zvieratá. Môžu slúžiť aj ako protihluková stena či ochrana proti povodniam.

Ďalšími výhodami betónových plotov sú cenová dostupnosť, elegantnosť, rýchla montáž, nenáročná údržba a možnosť rozobrať ich. Výrobou takýchto plotov sa 12 rokov venuje spoločnosť TJR Kameň sídliaca v Olcnave. Z vystavených vzorov priamo u tohto výrobcu, alebo na stránke si máte možnosť vybrať nepriehľadný, priehľadný a aj dekoračné diely. Ku zakúpeným plotom Vám dokážu zabezpečiť aj kovanú bánu a bráničku.

Plot tvorený z prírodného kameňa sa dá vytvoriť aj za pomoci gabionov. Ich výhodou je mimoriadne dlhá životnosť, ktorá z nich robí spoľahlivú dlhodobú investíciu. Treba však pamätať na kvalitu použitého kameňa a pevnosti drôtenej konštrukcie. Kameň do gabionov musí byť tvrdý a odolný voči mrazu a vetru, aby sa nerozpadol. Musí byť aj farebne stály, aby slnečné lúče časom nezmenili jeho vonkajšiu podobu.

Gabiony plnené kameňom sú pevné, ekologické a odolné. Kusy kameňa však by mali byť 1,5-krát až 3-krát väčšie ako oká gabiónovej konštrukcie. Gabiónové koše sa týmto materiálom plnia tak, aby kamene nevyčnievali, ale zároveň boli naskladané husto a vytvárali nepriehľadný múr.

Ďalšou alternatívou plotu, či oporu svahu u tohto výrobcu je štiepaný a murovací kameň. Je vhodný na suché aj mokré murovanie, pričom stavebný postup je v tomto prípade pomerne jednoduchý a zvládnete ho svojpomocne. Spoľahlivá odolnosť, dlhá životnosť a nenáročná údržba sú najdôležitejšie vlastnosti štiepaného kameňa. Preto si tento prírodný materiál našiel bohaté uplatnenie v stavebníctve a záhradnej architektúre.

Kameň na murovanie sa používa tiež ako výplň obľúbených gabionových plotov a košov, ktoré prakticky spájajú tradičný kameň s drôtenou konštrukciou. Nemusíte sa o ne pravidelne starať a napriek tomu z nich vytvoríte jedinečné oplotenie.

Na záver ešte jeden tip. Blíži sa sezóna v záhrade a veľmi elegantným materiálom v záhradnej architektúre je práve prírodný kameň. Kamenné šľapáky majú väčšinou nepravidelný tvar, ale sekaním môžu byť opracované aj na pravidelné rozmery. Najčastejšie v priemere 30 až 60 cm a hrúbkach 2 až 8 cm.

Veľké kamenné dosky môžete ukladať do betónového lôžka, ale tiež priamo do trávnika. Takto vytvoríte nášľapný chodník v záhrade, pred domom či v parku. Vďaka nemu prejdete cez trávnik bez dotyku s mokrou plochou aj po daždi alebo rannej rose. A získate ozdobnú cestičku z prírodného materiálu.

Štiepaný kameň je veľmi odolný, preto sa môžete spoľahnúť na jeho pevnosť a dlhú životnosť. Tieto praktické vlastnosti dopĺňa jeho krása a sila, ktorá robí z kamenných dosiek kvalitný a žiadúci prvok.

Zdroj: https://www.kamen-obklady.sk

Naposledy zmenené streda, 10 marec 2021 09:35
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.