marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Knižnice otvárajú, čitatelia neskrývajú nadšenie

Pobočka na Sídlisku Sekčov Pobočka na Sídlisku Sekčov

Za prvé dva dni obslúžili takmer deväťsto ľudí.

Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove po mesačnej pauze opäť poskytuje svoje služby verejnosti, no v obmedzenom režime. V stredu 27. januára 2021 dostali aj knižnice možnosť sprístupniť svoje služby milovníkom kníh. Túto príležitosť využila i Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove. „Koncom minulého roka sme boli pre zhoršujúcu sa situáciu súvisiacu so šírením ochorenia Covid-19 opäť nútení zatvoriť. Keď sme sa minulý týždeň oboznámili s poslednou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, kde sa popri prevádzkach poštových, bankových, poisťovacích a leasingových služieb dostali aj knižnice, veľmi sme sa potešili. Požiadavky na otvorenie knižníc neboli totiž iba z radov študentov, ale cez celé spektrum používateľov verejných knižníc. To sú mamičky s malými deťmi, školáci a v neposlednom rade seniori, ktorým knihy, periodiká a čítanie chýbalo.“ vysvetlila riaditeľka knižnice, Iveta Hurná.

Knihovníčky Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove

Čísla neklamú...
Užívatelia Krajskej knižnice ocenili jej znovuotvorenie a už počas prvých dní využili možnosť opäť siahnuť po dostupnej literatúre. Dôkazom sú štatistické údaje, ktoré prekvapili aj samotných zamestnancov knižnice. „Počas prvých dvoch dní naši knihovníci obslúžili takmer deväťsto návštevníkov. Vypožičali a predĺžili skoro šesťtisíc kníh. Urobili viac, ako sto rezervácií na tituly, ktoré sú aktuálne požičané. Boli to vskutku náročné dni, ale sú nepopierateľným dôkazom, že ľudia knižnice naozaj potrebujú, a to nie iba v Prešove, ale na celom Slovensku,“ zdôraznila Iveta Hurná.

V obmedzenom režime
Nielen na oddeleniach a pobočkách knižnice počuť návštevníkov ďakovať a tešiť sa z otvorenia knižníc. Názor si môžete urobiť aj z diskusných príspevkov na sociálnych sieťach. Napríklad pani Lucia P. píše: „Dobrý deň prajem, teším sa, že knižnice opäť fungujú. Nájdete tam aj radostné slová pani Jany J.: „Jeeeeej už sa tešíme...“, ale i výstižné zhodnotenie situácie od čitateľky Jaroslavy: „čitatelia sa tešia, aj vy sa, predpokladám, tešíte.“ Riaditeľka Krajskej knižnice v Prešove vysvetlila, že sa v týchto dňoch opakovane stretávajú s požiadavkou návštevníkov, aby začali pracovať v bežnom výpožičnom režime. Nakoľko, ale musia dodržiavať všetky opatrenia, ktoré vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky nariaďuje, personálne je to pre knižnicu omnoho náročnejšie. Pri vstupe musia svojim návštevníkov okrem dezinfekcie aj kontrolovať príslušný doklad, ktorý preukazuje, že sa na návštevníka nevzťahuje zákaz vstupu. Podstatné je tiež zaistiť zachovávanie odstupov a obmedzený počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu.

Zároveň sa pracovníci knižníc musia postarať o tituly vracajúce sa od čitateľov a dať ich na niekoľko dní do „karantény“. Knižnica poskytuje aj službu objednávania voľne dostupných kníh prostredníctvom e-mailu. Súčasne svojich čitateľov ubezpečuje, že pokuty budú do odvolania odpustené.

Aktuálne má Krajská knižnica v Prešove otvorené v obmedzenom režime od 9.30 do 16.30 hod, od pondelka do piatka. Viac informácií o podmienkach využívania služieb knižnice, o prípadných zmenách alebo iných aktuálnych informáciách nájdete online na internetovej stránke Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava, alebo na jej sociálnych sieťach.

Zdroj: Michaela Demková, Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.