apríl 19, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto, autor Radomír Kreheľ Foto, autor Radomír Kreheľ

Dominantou prešovskej vianočnej výzdoby bude tento rok 13 metrová jedľa.

Vianočný stromček je osadený na tradičnom mieste pred Konkatedrálou sv. Mikuláša na Hlavnej ulici. Jedľa má 28 rokov a meria približne 13 metrov. Do centra mesta ju priviezli z neďalekého Veľkého Šariša z časti Kanaš. Mesto Prešov rozsvieti vianočné svetielk v pondelok 7. decembra 2020. Navštívi nás aj Mikuláš, ktorý deťom rozdá sladké prekvapenia.

V Prešove rozsvecujeme vianočný stromček tradične na Deň sv. Mikuláša pred konkatedrálou v centre mesta, ktorá je tomuto patrónovi zasvätená. Deň sv. Mikuláša tento rok pripadol na nedeľu 6. decembra 2020. Tento deň však bude patriť spomienke na tragédiu výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici, ktorá mesto Prešov zasiahla minulý rok. Stromček preto rozsvietime o deň neskôr, teda 7. decembra 2020 a spolu s ním sa prvýkrát v tomto roku rozžiari aj vianočná výzdoba v centre mesta. Prešovský vianočný stromček rozsvietia Mikuláš, anjel a čert, no namiesto tradičného zábavného programu na pódiu budú deťom rozdávať sladké prekvapenia popri prechádzaní centrom mesta.

Prešovčania a všetci návštevníci mesta sa môžu tešiť aj na obľúbené zimné svietiace postavičky, ktoré dotvárajú vianočnú výzdobu v Južnom parku, na pešej zóne a pri Divadle Jonáša Záborského. Chýbať nebudú ani vianočné tučniaky a snehuliaci. Okrem hlavného stromčeka v centre Prešova pribudne výzdoba aj na ďalších 18 vianočných stromčekoch vo všetkých mestských častiach.

Tradičné vianočné stánky tento rok v Prešove otvorené nebudú. O vianočnú atmosféru a obľúbené nápoje či špeciality však obyvatelia ani návštevníci nášho mesta neprídu. Nepriaznivý vývoj pandemickej situácie na Slovensku, ako aj sprísňujúce sa hygienické a bezpečnostné opatrenia z úrovne štátu a hygienikov, nám tento rok neumožnia otvoriť obľúbené vianočné trhy. Nariadenia sa neustále menia, a preto nevieme predpokladať čo nastane v decembri. Prevádzkovať predajné stánky s občerstvením či vianočnými výrobkami vzhľadom k aktuálnym obmedzeniam, žiaľ, nebude možné. Atmosféra Vianoc však v centre mesta zostane.

 

Zdroj: mesto Prešov

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.