marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Prioritou je zeleň pri cestných ťahoch

Harmonogram kosenia určuje mesto Prešov

Technické služby mesta Prešov, a.s., (TSmP), končia druhú kosbu parkovej zelene mesta v tomto roku. Na kosenie vyčlenil podnik 25 pracovníkov. Desať kosačiek a osem krovinorezov zatiaľ minulo takmer 1 000 litrov benzínu a 3 700 litrov nafty. Keďže práca závisí od počasia, snažia sa využiť každú slnečnú hodinu: „Začíname okolo siedmej ráno. Ak je pekne, ťaháme do večera, aj do piatej – šiestej. Keď pršalo, museli sme končiť už cez deň,“ približuje Ingrid Mihaľová z oddelenia obchodnej stratégie a legislatívy TSmP.

Technické služby pracujú podľa harmonogramu, ktorý stanovil a zverejnil mestský úrad. Technické služby zároveň začali tretiu kosbu reprezentatívnej zelene, teda parkov a sprievodnej zelene pri hlavných cestných ťahoch. „Zeleň pri cestných ťahoch je prioritná z hľadiska bezpečnosti. K dnešnému dňu je sprievodná zeleň pokosená v mestských častiach 5, 6 a 7 – Solivar, Šváby, Sekčov a Šalgovík.“ vysvetlila Ingrid Mihaľová a dodala: „Pravidelne monitorujeme výbehy pre psov a detských ihrísk, kosíme materské škôlky, aby aj teraz cez prázdniny, keď majú niektoré materské škôlky otvorené svoje brány, mali pokosený a udržiavaný areál.“

Hoci Technické služby evidujú viaceré podnety na kosenie, harmonogram prác pripravuje mesto: „Kosíme presne podľa určeného harmonogramu, ktorý nám zadáva mesto. Obyvatelia sa musia so všetkými pripomienkami obrátiť na mestský úrad.“

Technické služby sa snažia obmedziť akékoľvek problémy, ktoré môže kosenie priniesť. Po veľkých kosačkách dočisťujú terén popri stromoch, obrubníkoch a chodníkoch pracovníci so strunovými kosačkami. V každej skupine sú aj zamestnanci s plachtou, pomocou ktorej zabezpečujú, aby odskakujúce kamienky nepoškodili okná na autách, alebo aby sa nestalo niečo chodcom na chodníku. Pri kosení popri cestách a chodníkoch pomocou fúkačov udržiavajú čisté komunikácie bez trávy. Chybička sa ale pritrafí a jednu sťažnosť už Technické služby podľa Ingrid Mihaľovej riešiť museli: „Na Šváboch sme nechtiac skosili živý plot, ktorý nebolo dobre vidno. Nevedeli sme o ňom, nebol zaznačený ani v pasporte verejnej zelene, ktorý máme k dispozícii.“ V tejto chvíli už ale obyvatelia môžu byť spokojní, pretože na mieste majú vysadený úplne nový živý plot.

„Veríme, že Prešovčania budú spokojní. Napĺňame zadávacie protokoly od mesta, kosíme, čistíme a v niektorých úsekoch ostávajú odrezky trávy na mieste a slúžia ako mulč. Zlepšuje sa tým prívod živín a kvalita pôdy,“ uzatvorila Ingrid Mihaľová z TSmP.

Zdroj: TSMP

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.