marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Pokračuje revitalizácia turistických atrakcií

Foto: 3 studničky, zdroj PR Foto: 3 studničky, zdroj PR

Obnova infraštruktúry chodníkov Čerešňa a Tri studničky

Pokračujú v obnove turistickej infraštruktúry v regióne. Najnovšie mienia v septembri a októbri tohto roka revitalizovať turistické chodníky „Čerešňa“ a „Tri studničky“. Hlavné práce sa sústredia na obnovu poškodených drevených prvkov ktoré sa nachádzajú na hlavnej turistickej križovatke oboch týchto chodníkov. Prevažná časť nákladov bude hradená z dotácie z KOCR Severovýchod Slovenska, ktorú je potrebné účelovo vyčerpať do konca roka 2020. Informuje o tom riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek. ,,Aj v tomto roku pokračuje OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov v postupnej obnove turistických chodníkov v okolí Bardejova a Bardejovských Kúpeľov, v spolupráci s KOCR. Vlani sme dokončili náučný turistický chodník Čierna Mláka, v tomto roku prišli na rad drevené prvky nachádzajúce sa na hlavnej turistickej križovatke chodníkov „Čerešňa“ a „Tri studničky“. Hlavným cieľom je oprava zničených a znehodnotených drevených prvkov na altánkoch, lesných studničkách a kamenné ohniská. Súčasťou akcie bude aj oprava lavičiek, doplnenie máp, informačných a smerových tabúľ. Pretože turistický chodník je majetkom Mestských lesov Bardejov, obnova sa realizuje s ich súhlasom a po ukončení revitalizácie bude odovzdaný do ich správy,“ konštatoval R.Jančošek.

Rehabilitačné chodníky
Turistické chodníky „Čerešňa“ a „Tri studničky“ slúžia nielen obyvateľom Bardejova a širšieho regiónu, ale aj návštevníkom Bardejovských Kúpeľov. V okolí kúpeľov je niekoľko okruhov chodníkov, ktoré majú jeden spoločný východiskový bod, ktorým je Kúpeľná kolonáda. Tento bod je súčasne miestom ukončenia trás liečebných prechádzok. Trasy niektorých okruhov sú vo viacerých úsekoch spoločné, diferencujú sa podľa kategórie obtiažnosti a spravidla vedú na vyhliadkové, alebo cieľové body, ktoré sú vybavené odpočívadlami, prístreškami, otvorenými alebo krytými ohniskami a inými technickými zariadeniami. Pozdĺž chodníkov sú umiestnené otvorené a kryté lavičky, ktoré je možné použiť v prípade odpočinku, alebo nepriaznivého počasia.
Osobitné miesto v rámci zdravotno-rehabilitačných chodníkov zaujíma lesná kyslíková dráha. Technická náročnosť je určená tak, aby jednotlivé zariadenia na stanovištiach a cvičenia na nich boli v súlade s indikáciami, ktoré sa liečia v Bardejovských Kúpeľoch. Lesnú kyslíkovú dráhu môže absolvovať každý v ľubovoľnom čase.

Okruh 1. KOLONÁDA - SALAŠ LESNÁ - KOLONÁDA - Dĺžka okruhu: 4,2 km
Okruh 2. KOLONÁDA - ČEREŠŇA – KOLONÁDA (4,3 km)
Okruh 3. KOLONÁDA - ORLÍK - BARD. VYHLIADKA - ČEREŠŇA – KOLONÁDA (6,2km)
Okruh 4. KOLONÁDA - JAZIERKO . ZADNÉ DOLY - ZIMNÁ STUDŇA – SKLAD JAZIERKO – KOLONÁDA (4,9 km)
Okruh 5. KOLONÁDA - CAROLA - KYSLÍKOVÁ DRÁHA - ÚPRAVŃA VODY – KOLONÁDA (2,9 km)
Okruh 6. KOLONÁDA - TRI STUDNIČKY – KOLONÁDA (4,6 km)
Okruh 7. KOLONÁDA - LETNÉ KÚPALISKO - TEREKUVKA – KOLONÁDA (3,9 km)
Okruh 8. KOLONÁDA - ČEREŠŇA - KAMENNÁ HORA - MAGURA – KOLONÁDA
(13,5 km)

V okolí Bardejova je k dispozícii cca 40 km značených turistických chodníkov. Je tu 6 navzájom prepojených cyklotrás, s dĺžkou takmer 10 km. Tvoria ich 4 liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon, Čerešenka a Herkules, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov, Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch.

Foto: „Čerešňa“, zdroj PR

Ochutnajte aj gastronómiu severovýchodu Slovenska
Severovýchod Slovenska je zaujímavý nielen možnosťami liečebnej, historizujúcej či náučnej turistiky, ale aj svojou gastronómiou. Vybrať si môžete z ponuky tradičných jedál šarišskej a slovenskej kuchyne (ochutnajte tatarčené pirohy, pečené pirohy, alebo mačanku). Čakajú na vás aj cestoviny či pizze v talianskom štýle, steaky a rôzne špeciality modernej kuchyne. Vďaka pestrej palete zariadení v Bardejove a jeho okolí si vyberie a pochutí naozaj každý. Bližšie informácie o týchto zariadeniach nájdete na stránke http://www.visitbardejov.sk/gastronomia.

Objavujte región severovýchodného Slovenska
Región severovýchodného Slovenska má čo ponúknuť – od histórie, kultúry, podujatí, športových aktivít, cyklotrás až po relax a kúpeľnú liečbu v Bardejovských kúpeľoch. Skutočným klenotom turistického ruchu je historické mesto Bardejov zapísané v UNESCO. Vojnová história je zas doménou Svidníka a Dukly.
Máte radi históriu a pamiatky? Navštívte klenot turistického ruchu, mesto Bardejov, ktoré je zapísané v UNESCO. Medzi obľúbené miesta patria aj zachované drevené kostoly: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer.
Zaujímavé sú aj pamätníky na Dukle a vo Svidníku, venované historickým udalostiam a pamiatke padlým vojakom počas 2. svetovej vojny v oblasti Duklianskeho priesmyku (40 km od Bardejova). Poteší aj ZOO Park Stropkov – (46 km), v súčasnosti je v tam 60 druhov rôznych zvierat a vivárium, Prešov – (45 km od Bardejovských Kúpeľov), tretie najväčšie mesto Slovenska, Kapušiansky hrad –(35 km), Šarišský hrad (48 km), Pieniny a Červený Kláštor (80 km).

Viac je na : www.bardejov.sk, www.kupele-bj.skwww.svidnik.sk, www.visitbardejov.sk

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Zdroj: PR

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.