apríl 24, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

110 rokov od narodenia prešovského športovca

Foto: Trojnásobný dorasteneckí majstri Slovenska. Tréner E. Bihary vpravo. Zdroj: Krajské múzeum v Prešove Foto: Trojnásobný dorasteneckí majstri Slovenska. Tréner E. Bihary vpravo. Zdroj: Krajské múzeum v Prešove

Emil Bihary bol jednou z výrazných športových osobností mesta Prešov.

Pripomíname si 110 rokov od narodenia prešovského športovca Emila BiharyhoV histórii prešovského športu patrí popredné miesto futbalovej a hokejovej legende Emilovi Biharymu, ktorého 110. výročie narodenia si práve v týchto dňoch pripomíname. Narodil sa 31. júla 1910 v rodine gréckokatolíckeho farára, v dnes už zaniknutej obci Vyšná Poľana, okres Snina. Po smrti otca sa rodina, matka a dvaja súrodenci, presťahovali do Prešova, kde z Emila vyrástol všestranný športovec.

Foto: Futbalové mužstvo Slávie Prešov, E. Bihary štvrtý sprava.

Okrem futbalu a hokeja venoval sa tiež tenisu, stolnému tenisu a kolkom. Bol vynikajúcim futbalistom so žonglérskou technikou, o ktorého prejavovali záujem nielen domáce, ale aj zahraničné kluby (MTK Budapest, Ferencváros Budapest). Napriek lákavým finančným ponukám z Prešova neodišiel. V medzivojnovom období hral v mužstvách PTV Prešov, Rusj Prešov, Tȍrekves-Snaha Prešov a od roku 1936 v Slávii Prešov. Svoju výkonnosť si udržal do vysokého veku, keď nastupoval na zápasy aj so svojimi zverencami, ktorých trénoval. Za Spartu Prešov naposledy hral ako 37-ročný v majstrovskom zápase v sezóne 1947/1948 v Levoči, keď v mužstve chýbal jedenásty hráč.

Už počas aktívnej činnosti trénoval mládežnícke družstvá žiakov a dorastencov Slávie Prešov. S dorastencami získal v rokoch 1940, 1941, 1942 tri tituly Majstrov Slovenska a blízko mali aj k štvrtému v roku 1944. Na rozhodujúci zápas v Seredi však v dôsledku vypuknutia SNP nenastúpili. Svojím pedagogickým prístupom a až otcovským vzťahom k svojim zverencom vychoval budúcich ligových hráčov i reprezentantov (Šimanský, Danko, Karel, Semeši, Steinerovci, Pavlovičovci a i.).

Jeho športová univerzálnosť sa prejavila aj v novom zimnom športe, ľadovom hokeji. Patril k niekoľkým hráčom, ktorí začínali v ére bandy hokeja a hrali kanadský hokej na vysokej úrovni aj po vojne.

Foto: E. Bihary, hráč ŠK Slávia Prešov.

V medzivojnovom období bol považovaný za jedného z najlepších hokejových útočníkov. Bol hráčom ŠK Slávia Prešov, kde patril k najlepším strelcom. V roku 1932 získal s ŠK Slávia Prešov titul majstra župy i hokejového majstra Slovenska. Ako jeden z trojice hokejistov ŠK Slávia Prešov /Olejník, Demko/, bol v roku 1940 členom prvého reprezentačného mužstva Slovenska na Medzinárodnom turnaji zimných športov v nemeckom Garmisch-Partenkirchene. Svoju vysokú výkonnosť si naďalej udržiaval a v roku 1941 vyhral s mužstvom Slávia Prešov v Poprade medzinárodne obsadený Tatranský pohár, kde bol vyhlásený za najlepšieho hráča turnaja.

V osobnom živote ho charakterizovala priateľskosť, skromnosť a slušnosť. Jeho lokalpatriotizmus bol u Prešovčanov citlivo vnímaný a nepriamo sa odrazil v názve predajne s textilom „U Biharyho“, kde ako predavač roky pôsobil. V prešovskom futbale, tak ako Ladislav Pavlovič, sa stal symbolom vernosti mestu, klubu a jeho fanúšikom.

Emil Bihary zomrel 4. decembra 1976 a je pochovaný na prešovskom cintoríne.

 

Zdroj: mesto Prešov, Igor Lazorík, Krajské múzeum v Prešove

Naposledy zmenené sobota, 08 august 2020 11:34

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.