apríl 24, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Teória a prax pri sčítaní obyvateľov

Foto: ilustračné, archív TV7 Foto: ilustračné, archív TV7

Teória a prax pri prebiehajúcom sčítaní obyvateľov, domov a bytov 2021

Od 1. júna 2020 sa začalo sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021, ktoré je upravené zákonom č. 223/2019 o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Sčítanie pravidelne prebieha každých desať rokov a je obsahovo najrozsiahlejšie štatistické zisťovanie s najdlhšou históriou, ktoré v Slovenskej republike upravuje zakaždým osobitný zákon. S prebiehajúcim sčítaním je však spojených množstvo problémov, ktoré sa objavili až po jeho začatí. Povinnou osobou podľa § 7 zákona č. 223/2019 Z. z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 pre zisťovanie údajov pri sčítaní domov a bytov prostredníctvom sčítacieho formulára je obec a osoba vykonávajúca správu bytového domu podľa osobitného predpisu. Správca alebo spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov (ďalej len „SVBaNP“) je povinný v rámci súčinnosti poskytnúť obci alebo mestu údaje o všetkých premenných o domoch a bytoch v ich správe, ktorými disponuje. V prípade ak obec alebo mesto niektorými zo žiadaných údajov už disponuje, môže zredukovať svoje požiadavky na poskytnutie údajov od správcu alebo SVBaNP.

V praxi to však vyzerá tak, že mestá a obce vyžadujú od správcov vyplniť všetky údaje o bytových domoch, a to aj také, ktorými majú disponovať a od správcu by ich požadovať nemali. Ide aj o údaje, ktoré sú verejne dostupné na internete alebo v katastri. V niektorých prípadoch zodpovední úradníci, resp. zamestnanci miest a obcí pripojili k výzve aj link na kataster, v ktorom si podľa nich môžu správcovia informácie dohľadať sami. Za nedodržanie termínu spracovania tabuľky do 60-tich dní správcom hrozí pokuta vo výške od 250 až do 1500 eur, na čo ich upozorňujú už v samotnej žiadosti o súčinnosť pri sčítaní obyvateľov, domov a bytov.

Kde je teda problém?
Mestá a obce disponujú určitými informáciami, ako napríklad rozloha bytu a i., ktoré by mali byť súčasťou predvyplnenej tabuľky zasielanej správcom bytových domov výhradne na doplnenie údajov, ktorými obce a mestá nedisponujú. V súčasnosti nebola mestami či obcami vyzvaná k súčinnosti stále viac ako polovica SVBaNP. Tí predsedovia SVBaNP, ktorí oslovení boli, obdržali prázdnu tabuľku, ktorá nebola doplnená zo strany mesta a obce o údaje, ktorými majú disponovať. Rovnako správcovia, ktorým bola žiadosť o súčinnosť doručená, obdržali tiež prázdnu tabuľku, do ktorej majú doplniť všetky údaje, a to aj také, ktoré mesto či obec bezpodmienečne má k dispozícií.
Je nutné spomenúť, že pred samotným zaslaním podkladov k súčinnosti pri sčítaní obyvateľov, domov a bytov prebieha medzi správcom a príslušným mestom alebo obcou komunikácia, v ktorej mestu či obci oznámia, ktoré bytové domy spravujú, a teda mesto či obec im na základe tejto informácie môže zaslať tabuľku predvyplnenú o údaje, ktorými disponuje, čo sa v praxi nedeje a obce a mestá na Slovensku celé bremeno prenášajú na správcov.
Podľa § 9 zákona č. 223/2019 Z. z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 obec vykoná sčítanie domov a bytov vyplnením sčítacieho formulára na sčítanie domov a bytov v rozsahu a podľa metodických vysvetliviek, ktoré sú obsahom sčítacieho formulára na sčítanie domov a bytov, počas doby sčítania domov a bytov úplne, správne a pravdivo podľa stavu k rozhodujúcemu okamihu sčítania. Na splnenie tejto povinnosti použije obec údaje o dome a byte, ktoré jej boli poskytnuté alebo ktorými disponuje na účel plnenia iných činností obce, a údaje získané podľa odseku 2. Odsek 2 § 9 tiež hovorí, že ak je to potrebné, obec požiada osobu podľa § 7 ods. 2 písm. b) o poskytnutie údajov o domoch a bytoch, ktoré táto osoba spravuje a ktoré sú potrebné na splnenie povinnosti obce podľa odseku 1. Osoba podľa § 7 ods. 2 písm. b) je povinná poskytnúť údaje o domoch a bytoch špecifikované v žiadosti obce do 60 dní od doručenia tejto žiadosti. Správcovské spoločnosti, ktoré spravujú väčší počet bytových domov a od ktorých je žiadané vyplniť prázdne tabuľky nemajú dostatočné personálne ani časové kapacity na to, aby si túto povinnosť splnili do 60-tich dní. Niektoré mestá a obce prakticky preklápajú celú zodpovednosť za sčítanie na správcov, ktorým dajú k dispozícií iba prázdnu tabuľku na vyplnenie, ktorá by však mala obsahovať už vopred vyplnené údaje, ktorými mesto či obec disponuje. Ako však postupovať v prípade, ak obec alebo mesto nekoná v súlade s platnou legislatívou a správcom pošle prázdnu tabuľku bez všetkých údajov, ktoré majú k dispozícií?

Zdroj: Združenie pre lepšiu správu bytových domov

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.