marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Máme to za sebou ... .

Kto si prečíta nadpis, možno si pomyslí na celoslovenské testovanie. To nás ešte len čaká, ja idem poukázať na včerajšie rokovanie Mestského zastupiteľstva konaného prostredníctvom videokonferencie.

Výnimočnosť tohto MsZ sa pre mňa, ktorý má za sebou osem rokov takýchto priamych prenosov pre mesto Prešov z pozície vysielateľa ukázala veľmi skoro. Deň pred ostrým live rokovaním sme testovali v zasadacej miestnosti. Okrem tohto technického momentu ma ešte kontaktoval hovorca, či je všetko v poriadku, zároveň aj vedúca kancelárie prednostky si u mňa zisťovala informácie, nezávisle na sebe aj informatik a odborný referent informačných technológií v deň prenosu. Musím povedať Úrad to zorganizoval dobre a dal si na príprave záležať. Môže si vydýchnuť a povedať: "Máme to za sebou."

Keď je to už za nami, musím napísať aj to, že sa vyskytli chybičky i úsmevné momenty. No nie až také, aké zažívali učitelia pri dištančnej výuke s deťmi na prvom stupni. Viem, o čom hovorím, neraz som sledoval svoju manželku pri takejto online hodine. Na poslaneckej úrovni to už bol predsa vyšší level. Upriamim sa na úsmevné momenty. Jedným bol ako sa dožadovala hlasovania a svojej pozornosti pani poslankyňa najprv v čete a potom mávaním do kamery, na čo sa pridal mávaním aj hlavný kontrolór. Predsedajúci to nakoniec zbadal a situáciu vyriešil. Chyba nastala v špeciálnom programe na hlasovanie, ktorého meno si zúčastnení, či sledovatelia prenosu zapamätali pod názvom Her. Her niekedy skomplikoval aj prihlasovanie sa poslancov do diskusie. Tu zrejme na sebe musia popracovať aj páni/panie poslanci/poslankyne, lebo ako sa dalo vybadať tí poslanci, ktorí sú aj v krajskom parlamente zvládali tieto online finesy ľahšie. Na krajskej úrovni už majú za sebou pár takýchto videokonferenčných zasadnutí. Ďalším úsmevným momentom bol pre mňa niekedy čet. Prečo? Mimo diskusie sa totiž poslanci medzi sebou vybavovali. Musím však priznať, že veľa krát čet využili aj na poukázanie na technické problémy svojho kolegu. To bolo na dobro veci. Výrobca programu Zoom, v ktorom sa konala videokonferencia, použil taký font četu, ktorý bol veľa krát pre sledujúceho diváka nečitateľný a tak od tejto "tajnej" diskusie ostali diváci odbremenení.

Kto čakal, že rokovanie mestských poslancov formou videokonferencie bude kratšie, nedočkal sa. Trvalo desať hodín, čo je priemerný štandard klasického rokovania. Ja som aj nadobudol dojem, hlavne v bode interpelácie poslancov, že sa im takáto forma rokovania začína pozdávať. Uvidíme, prvé takéto rokovanie máme už za sebou.

 

Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)