apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Na východnom Slovensku zavedené špeciálne zľavy na cestovné vo verejnej doprave

Pre obyvateľov východného Slovenska je cestovanie prímestskými autobusmi teraz ešte výhodnejšie. Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj poskytujú špeciálne zľavy na cestovné vybraným skupinám ľudí počas celého roka.

Tehotné ženy, držitelia minimálne zlatej Janského plakety a seniori starší ako 70 rokov môžu cestovať prímestskou autobusovou dopravou v Prešovskom a Košickom kraji za symbolické cestovné 0,30 € za každých 50 km, ak platia pomocou dopravnej karty. Okrem toho majú tieto zvýhodnené skupiny obyvateľov počas víkendov a štátnych sviatkov špeciálne zľavy, a rovnakú výhodu majú aj rodiny s deťmi.

Predseda Prešovského samosprávneho kraja, Milan Majerský, uviedol, že tehotné ženy budú mať špeciálnu zľavu, ktorá im uľahčí cestovanie na lekárske prehliadky či nákupy. Napríklad cesta z Bardejova do Prešova, ktorá by normálne stála 3,10 €, im teraz vyjde na 0,30 €. Držitelia minimálne zlatej Janského plakety a seniori starší ako 70 rokov tiež majú nárok na túto zľavu.

Zľavy vo výške 0,30 € za každých 50 km sa preukazujú pomocou dopravnej karty s fotografiou. Tehotné ženy budú mať zľavu zapísanú priamo na kartu na základe tehotenskej knižky, a darcom krvi bude poskytnutá na základe príslušnej plakety. Rodiny s deťmi budú mať špeciálnu výhodu vo víkendy a štátne sviatky, pričom minimálne dve osoby vrátane jedného dospelého a aspoň jedného dieťaťa do 15 rokov musia cestovať spoločne. Cena lístka pre každého člena rodiny bude 1 € bez ohľadu na dĺžku trasy.

Záujem o víkendové cestovné rastie, pričom v prvom polroku tohto roku ho využilo viac ako 10 tisíc cestujúcich na viac ako dvojnásobne dlhých trasách oproti rovnakému obdobiu minulého roku. Tieto zľavy sa týkajú aj cestujúcich na cyklobusoch, ktoré premávajú na viacerých trasách v Prešovskom i Košickom kraji.

Podľa predsedu Košického samosprávneho kraja, Rastislava Trnku, víkendové cestovné dáva ľuďom možnosť objavovať nové miesta či navštevovať obľúbené destinácie za výhodné ceny. Najviac víkendových lístkov bolo v prvom polroku predaných na trase Košice – Sečovce – Michalovce – Sobrance a trase Bardejov – Prešov – Košice.

Výhodné víkendové cestovné sa týka aj cyklobusov, ktoré premávajú na viacerých trasách v Prešovskom i Košickom kraji. Tieto iniciatívy podporujú cestovanie verejnou dopravou a prispievajú k udržateľnejšej mobility v regióne.

Cestovné poriadky a ďalšie informácie o cyklobusoch sú zverejnené na www.idsvychod.sk.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.