apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Uličky krásneho starobylého historického mesta Bardejov v závere augusta opätovne ožijú na štyri dni netradičným ruchom obchodníkov, remeselníkov, umelcov a návštevníkov už 670. ročníka historického a 50. ročníka novodobého Bardejovského jarmoku.

Ťahákmi sú vo štvrtok vystúpenia ADAMA ĎURICU a KOLLÁROVCOV, v piatok zahviezdi  SYMFOBIA, sobotnú horúčku vyvolajú BILLY BARMAN, MODERN TALKING RELOADED, PILC C a nedeľa vyvrcholí koncertom rockovej legendy OLYMPIC.

Od 24. do 27. augusta 2023 na ploche 4 800 m2 sa v Bardejove predstavia trhovníci so svojou širokou ponukou spotrebného tovaru, pohostinské stánky s jarmočnými gurmánskymi špecialitami a občerstvením. Remeselníci so svojimi výrobkami zaplnia „Uličku remesiel“  a nemali by chýbať ani zábavné atrakcie a lunaparky. Pre návštevníkov jarmoku je v príprave množstvo sprievodných podujatí. Neoddeliteľnou súčasťou bude aj tento rok kultúrny program rôznych hudobných žánrov – vystúpenia folklórnych súborov, hudobných kapiel a umeleckých telies.

Jubilejný jarmok čaká jubilejnú účasť
Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ - Bardejov Ing. Radomír Jančošek k tomu hovorí: ,,Mesto Bardejov, ako hlavný organizátor tohto výnimočného obchodno-spoločenského a kultúrneho podujatia, trhovníkov, ale aj všetkých návštevníkov, pozýva navštíviť mesto, či už v termíne jarmoku alebo aj mimo neho. Jubilejný jarmok si vyžiadal aj silné mená vystupujúcich, ktorí bezpochyby prilákajú desiatky až stovky tisíc návštevníkov. Veď len počty stánkov dosahujú pol tisícky a predávajúcich bude cez tisíc. Návštevníkov čakajú štyri dni hodovania, hudby, tanca a dobrej nálady tohto výnimočného obchodno-spoločenského a kultúrneho podujatia. V „Uličke remesiel“  sa predstavia so svojimi výrobkami remeselníci a nebude chýbať množstvo sprievodných podujatí - výstavy, zábavné atrakcie a lunaparky, či detský jarmok,  ktoré zaplnia priľahlé ulice v centre mesta.“

Dodáva, že ide o najvýznamnejšie podujatie v oblasti cestovného ruchu, zábavy, kultúry a komercie na severovýchodnom Slovensku. Po covidovom útlme vhodne doplní tohtoročnú turistickú sezónu, ktorá v júli nabrala sľubné obrátky. Bardejovský jarmok je fenomén, aký nemá na Slovensku obdobu.  Kľud, verejný poriadok a dopravnú disciplínu počas jarmoku zabezpečujú v úzkej súčinnosti príslušníci MsP Bardejov a Okresného riaditeľstva PZ Bardejov. V časoch najväčšej slávy bolo počas jarmoku nasadených 48 príslušníkov mestskej polície a 69 policajtov OR PZ Bardejov.

,,Po vynikajúcom júli však prinieslo daždivé počasie začiatkom augusta nečakaný útlm. Našťastie sú tu historické pamiatky a muzeálne expozície, ktorými je severovýchod posiaty a tie sa dajú pozerať aj v daždivom počasí. K dispozícii sú návštevy drevených kostolíkov, múzeí, galérií, pamiatok vojnovej histórie od stredoveku, až po pamiatky z prvej a druhej svetovej vojny, cez poznávacie výlety a návštevy hradov, či kaštieľov. Reštauračné a ubytovacie zariadenia poskytujú slušný výber a ceny aj po zvýšení prijateľné. K stáliciam patria vodné radovánky, či už kryté alebo otvorené,“ pozýva R.Jančošek.

Mestá plné kultúry
Podujatia organizované Bardejovskými Kúpeľmi, a.s. a mestom Bardejov spolu so stálymi zariadeniami, robia severovýchod Slovenska veľmi atraktívnym pre jednodennú, víkendovú i pobytovú turistiku jednotlivcov, dvojíc a rodín s deťmi. Bardejov je mesto plné pamiatok UNESCO a spolu s jarmokom tvorí v čase vrcholiaceho leta mimoriadne atraktívnu kombináciu. V čase konania jarmoku sú ubytovacie zariadenia v okrese vypredané. Vítaní sú tu nielen ubytovaní, ale aj jednodňoví návštevníci. Z Prešova je to len 40 minút (cca 40 km), z Košíc 1 hodina (80 km), z Popradu 90 minút (100 km).
Návštevníkov Bardejovských Kúpeľov ešte poteší  21.8. Alžbetínsky deň, 26.8.   Bardejovská heligónka a 1.10.2023    Hornošarišský vínny festival. V Bardejove pripravujú na august BAŽANT KINEMATOGRAF  2023 a v septembri  PONTES – MOSTY POROZUMENIA (Medzinárodný hudobný festival v mestách UNESCO pod taktovkou rezidenčného orchestra).
Podobne je to aj vo Svidníku. Tu sa návštevníci môžu tešiť na 13.8. Rodina sa baví- zábavný, kultúrny a športový program pre rodiny s deťmi, nasledovať budú 19.-20.8. Pivné dni Vermex, (sprievodné súťaže, zábava pre deti aj dospelých, country a ľudová hudba, tombola a Sídliskový festival (ľudová hudba, aktivity pre najmenších, hudobní hostia). V septembri 3.9. sa pripravuje Dukelský beh mieru (64. ročník jedného z najstarších behov na Slovensku). A 10.9. bude Deň ľudových tradícií a pirohy v skanzene vo Svidníku (Pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva budú súťaže vo varení pirohov, výstavy, ukážky, prezentácia tradičnej remeselnej výroby a rusínskych zvykov, ochutnávka primátorských pirohov).

Kam za poznaním
Bardejovské Kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie v kongresovom hoteli Alexander. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav.
Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.
Vojnová história. K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle. Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Pre deti je veľmi lákavé, že sa môžu dotýkať a dokonca liezť po vojenskej technike. Vojenské historické múzeum Piešťany (www.vhm.sk), prevádzkuje Centrálnu expozíciu Múzejného oddelenia VHM vo Svidníku.

Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.svidnik.sk, www.visitbardejov.sk

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.