apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Vianoce 2023 oslavujú Slovenské ľudové rezbárstvo

Nová poštová známka: Vianoce 2023 s motívom ľudového rezbárstva

Slovenská pošta sa chystá uviesť na trh novú poštovú známku s krásnym motívom slovenského ľudového rezbárstva. Označená ako "Vianoce 2023: Slovenské Ľudové Rezbárstvo", táto poštová známka bude mať špecifický symbol T2 50g, zodpovedajúci cene listu 2. triedy do hmotnosti 50 g vo vnútroštátnom styku.

Umenie v Malom Formáte

Poštová známka, s rozmermi 26,5 × 33,9 mm, bude vytlačená technikou ofsetu spoločnosťou Tiskárna Hradištko, s.r.o. Hlavným motívom na známke bude plastika Svätej rodiny od ľudového rezbára Štefana Siváňa, pochádzajúca zo zbierok Oravskej galérie v Dolnom Kubíne.

Prvý Deň na Zbierku

Súčasne s poštovou známkou vyjde obálka prvého dňa (FDC) s dátumom 16. novembra 2023 a pečiatkou z mesta Dolný Kubín. Táto obálka bude zdobená dielom Štefana Siváňa - Madonou s dieťaťom. Autor grafickej úpravy poštovej známky, prítlače na FDC a pečiatky je Adrian Ferda.

Štefan Siváň a Jeho Umenie

Ľudové sakrálne rezbárstvo v Slovensku dosiahlo vrchol v 18. a 19. storočí. Štefan Siváň starší, roľník a kolár z hornooravskej obce Babín, vytvoril rozsiahle, námetovo a výrazovo bohaté dielo, ktoré zobrazovalo nielen tradičné folklórne motívy, ale aj náboženské scény, vrátane Madony s dieťaťom. Jeho jedinečné plastiky prenikajúce pocitom rodinného šťastia a viery nájdeme na novej poštovej známke.

Tieto umelecké poklady nájdete v zbierkach Oravskej galérie v Dolnom Kubíne.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.