apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Tatranská magistrála sa blíži k dokončeniu

ilustračné foto ilustračné foto

Rekonštrukcia Cesty slobody pod Tatrami, projekt za 42 miliónov eur, dosiahla pokrok vo výške 70 percent.

Prešovský samosprávny kraj (PSK), investičný partner, plánuje do konca tohto roku dokončiť práce na šiestich z celkových siedmich projektovaných úsekov. Tento významný projekt nielen modernizuje cesty, ale aj obnovuje životné prostredie symbolickou výsadbou nových stromov.

Cesty slobody prechádzajúce cez Vysoké Tatry sú kľúčovou dopravnou tepnou regiónu, a ich rekonštrukcia je prioritou. Aktuálne prebiehajú cestné práce na 36 miestach od Podbanského po Tatranské Matliare. Výsledkom zvýšenej stavebnej aktivity je plán PSK na dokončenie šiestich úsekov ešte v tomto roku. V roku 2024 sa plánujú len náročnejšie konštrukčné práce na mostných objektoch posledného siedmeho úseku.

Okrem cestnej rekonštrukcie sa projekt zaoberá aj obnovou životného prostredia. Symbolicky sa začala výsadba nových stromov, ktorá nahradí nútený výrub stromov a kríkov počas projektu. Prvých dvadsať stromov bolo vysadených v Tatranskej Lomnici, a celkovo sa plánuje vysadiť až 2-tisíc nových stromov.

Milan Majerský, predseda PSK, zdôraznil, že projekt pokračuje rýchlym tempom a že plánovaná výsadba stromov je spôsobom, ako vrátiť Tatrám ich prirodzenú zeleň. Nové stromy sa vysadia na pozemkoch signatárov memorandum, ktorým sa zaviazali nahradiť nútený výrub stromov a kríkov na troch odpočívadlách. Tento krok pomáha zachovať bezpečnosť cestných úsekov a prispieva k lepšiemu životnému prostrediu v regióne.

Cesta slobody je jednou z najdlhších ciest v regióne a jej modernizácia je financovaná z prostriedkov EÚ prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu, ako aj zo štátneho a vlastného rozpočtu PSK. Modernizovaný projekt zahŕňa 43 kilometrov ciest, siedem úsekov, 26 mostných objektov, 14 oporných a 12 zárubných múrov, 96 priepustov, 1 poloestakádu a 4 odpočívadlá.

Naposledy zmenené streda, 06 september 2023 12:41
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.