apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Počas horúčav potešia fontány, bazény, wellness i kúpaliská

Tropické horúčavy, ktoré počas tohto leta nútia ešte viac než inokedy vyhľadávať tieň a vodu, sa lepšie znášajú v prostrední známych kúpeľov, než rozpáleného betónu miest. A keď v krásnom stáročnom parku zurčí voda z funkčných fontán, o úľavu je postarané. V Bardejovských Kúpeľoch počas tohto leta dokončujú v parku, pred liečebným domom Alžbeta (Park Sisi), ďalšie dve kompletne obnovené fontány. Spolu s vlani zrekonštruovanými dvoma fontánami tak návštevníkov potešia koncom leta už štyri vynovené striekajúce zdroje vody a rekonštrukcia ďalších dvoch sa pripravuje do konca tohto roka. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov, a.s. Tamara Šatanková.

,,Obnovu všetkých celé roky nefunkčných fontán v Bardejovských Kúpeľoch, pochádzajúcich ešte zo socializmu,  financuje  Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov a práce realizuje firma LM-groupe, s.r.o., Bardejov. Kompletná obnova zahŕňa zemné práce, obnovy šácht, recyklačných nádrží a technológií. Alžbetin park, alebo ľudovo Park Sisi, ktorý sa rozprestiera od secesného kúpeľného domu Astória až po klasicistickú Alžbetu, je obľúbeným miestom prechádzok a posedenia. Najvyhľadávanejší je práve v lete, keď tu niekoľko sto ročné vysoké stromy poskytujú v horúcich dňoch úľavu vo svojom tieni a teplotu až o 10 stupňov nižšiu než má rozpálené okolie,“ vyzdvihla T.Šatnaková.

Dodala, že v lete nielen vynovené fontány sú vyhľadávaným miestom oddychu klientov a návštevníkov kúpeľov. ,,Schladenie prináša hlavne vonkajšie letné kúpalisko, ale aj bazény vo wellness. Počas horúčav sa snažíme sústrediť kúpeľné procedúry do dopoludňajších hodín, kedy sú predsa len prijateľnejšie teploty. Našťastie celé kúpele sú situované v predĺženom údolí a v lesnom prostredí, kde je celoročne príjemná klíma. V lese sa dá prechádzať i bicyklovať,“ vyzdvihla T.Šatanková.

Voda a história kráľujú cestovného ruchu na Severovýchode Slovenska
Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov vyzdvihuje, že silnými stránkami cestovného ruchu na severovýchode Slovenska sú voda, kúpeľníctvo, hory, história a kultúra. V lete však suverénne najviac láka voda. Stálicami v tejto ponuke a významným lákadlom cestovného ruchu sú liečivé minerálne pramene s kúpeľnou turistikou a wellness v Bardejovských Kúpeľoch, tamojšie letné kúpalisko, ale aj letné kúpalisko na mestskom štadióne v Bardejove na Družstevnej ulici a letné kúpalisko Makovica v Nižnej Polianke. Vo Svidníku je to zas aquapark Aquaruthenia s kúpaliskom s tromi vnútornými a tromi vonkajšími bazénmi. Počas celého roka je zároveň v prevádzke wellnessové centrum.

,,Bardejov, Svidník a okolie majú výhodu kombinácie vodných radovánok so širokými možnosťami poznávacích výletov, návštev hradov, kaštieľov, drevených kostolíkov, múzeí, galérií, pamiatok vojnovej histórie od stredoveku, až po pamiatky z prvej a druhej svetovej vojny a rôznych atrakcií. Vhodné sú hlavne pre rodiny s deťmi, dvojice a na individuálnu turistiku. Čaká ich mesto pamiatok UNESCO - Bardejov, Bardejovské Kúpele a Svidník a okolie s ideálnymi lokalitami na cykloturistiku, klasickú i kúpeľnú turistiku. Neďaleko je aj vodná nádrž Domaša. Všetky lokality majú i dostatočnú sieť reštauračných zariadení s cenovo dostupným sortimentom ,“ odporúča R.Jančošek.

V meste Bardejov návštevníci môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Lákajú i drevené kostoly v okolí.

Svidník a okolie tiež priťahujú
V závere predminulého roka uviedli do prevádzky aj v meste Svidník Vyhliadku s útulňou. Vlani ju doplnili o altánok a prvky drobnej architektúry. V Kružlovej, v Údolí smrti, majú unikátnu rozhľadňu z kovu a dreva vysokú 13,65 metra, ktorá má 4 poschodia a tvarom pripomína náboj do československej pušky VZ. 24. Nikde na Slovensku nie je toľko pamätníkov a pamätných miest na obe svetové vojny ako v okolí Dukly a Svidníka. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Vhodné sú predovšetkým pre rodinné výlety s deťmi, tu si môžu ohmatať tanky, delá, lietadlá a vojenskú techniku. Centrálna expozícia Vojenského historického múzea umiestnená vo Svidníku na Bardejovskej ulici je tiež otvorená a celoročne prístupné je aj Údolie smrti.

Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.svidnik.sk, www.visitbardejov.sk

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.