jún 18, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Mesto Prešov v spolupráci s organizáciami UNICEF Slovensko, Človek v ohrození – Región Prešov a Prešovské dobrovoľnícke centrum komunitné pripravilo podujatie pod názvom Prešovský deň neziskoviek.

Vo štvrtok 16. mája sa v EkoParku Holá Hora v Prešove konalo podujatie s názvom Prešovský deň neziskoviek, ktoré prilákalo 45 neziskových organizácií. Tieto organizácie, spolu s rôznymi partnermi, predstavili svoju činnosť a aktivity, pričom ponúkli návštevníkom bohatý program plný zábavy a vzdelávania.

EkoPark ožil aktivitami

Prírodný areál EkoParku Holá Hora sa počas Prešovského dňa neziskoviek premenil na miesto plné života a aktivity. Cieľom podujatia bolo prezentovať aktivity neziskových organizácií pôsobiacich v Prešove a podporiť dobrovoľníctvo. Návštevníci mali možnosť zapojiť sa do rôznych aktivít, ako napríklad maľovanie na tvár, lukostreľba, a rôzne náučné hry. Pre cyklistov bol k dispozícii bezplatný servis bicyklov.

Komunitná podpora a integrácia

Podujatie bolo organizované Mestom Prešov v spolupráci s UNICEF Slovensko, Človekom v ohrození – Región Prešov, a Prešovským dobrovoľníckym centrom. Jedným z hlavných cieľov bola aj integrácia ukrajinských obyvateľov žijúcich v Prešove. Celý deň bol naplnený interaktívnymi aktivitami, hudobno-tanečnými vystúpeniami a rôznymi hrami.

Pozrite si záznam vystúpenia Ukrajinských detí

Diskusie a vzdelávacie aktivity

Súčasťou programu boli aj panelové diskusie, v ktorých moderátor podujatia Ivan Kriššák diskutoval s týmito hosťami Mirka Hapalová - UNICEF, Lenka Zápotocká - Človek v ohrození, Andrej Bán- fotograf,reportér a publicista, Katka Koščová - speváčka a aktivistka, Eduard Buraš - Ambasádor Zakarpatska na Slovensku. Venovali sa témam ako komunita, spolupatričnosť, tolerancia a ľudskosť. Diskutovali o výzvach, ktoré mesto Prešov čakajú, a o vízii do budúcnosti.

Pozrite si záznam:

Aktivity pre deti a rodiny

Pre najmenších návštevníkov boli pripravené atrakcie ako hasičské auto a sanitka. Tí akčnejší si mohli vyskúšať stavanie expedičného stanu, lukostreľbu, cyklistické trenažéry či stolný futbal. Pre tvorivých návštevníkov boli k dispozícii dielničky na pletenie sietí, háčkovanie chobotničiek a maľovanie na tvár či textil.

Zaujímavé stánky a aktivity

Gréckokatolícka charita Prešov zaujala návštevníkov aktivitami „Prekresli sa v zrkadle“ a kvízom o Dome sv. Jána Milostivého. Emerka, rodinné a oddychové centrum, spolu so skupinou Babywearing Prešov, šírili osvetu o ergonomickom nosení detí v šatkách a nosičoch. Poradenstvo poskytovali certifikované poradkyne, ktoré pomáhali rodičom vybrať vhodné nosiace pomôcky.

Inšpiratívne stretnutia a zábavný program

Podujatie bolo príležitosťou pre stretnutie mnohých inšpiratívnych ľudí zapálených pre dobrú vec. V Prešove pôsobí množstvo organizácií, ktoré sa venujú deťom, seniorom, sociálne alebo zdravotne znevýhodneným ľuďom a rozvíjajú kultúru a dobrovoľníctvo. Mnohé z nich výrazne prispeli aj k pomoci ukrajinským deťom a ich rodinám.

Program obohatili talentovaní žiaci zo základných a umeleckých škôl, ABC centra voľného času a seniori z denných centier Prešova. Na záver podujatia vystúpila speváčka Katka Koščová s klavírnym sprievodom Daniela Špinera, čím krásne uzavreli tento deň plný zábavy a vzdelávania.

Niektoré neziskovky sa predstavili pred našim mikrofónom

Prešovský deň neziskoviek sa ukázal ako výnimočná príležitosť na spoznanie činnosti miestnych neziskových organizácií a posilnenie komunitného ducha. Mesto Prešov sa opäť ukázalo ako miesto plné aktívnych a angažovaných ľudí, ktorí sa snažia zlepšiť život v meste.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.