jún 17, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Príbeh rodinnej cimbalovej kapely Ďusi Band

Rómska menšina a ich láska k hudbe

Rómska kultúra je bohatá a pestrá, pričom hudba hrá v jej srdci dôležitú úlohu. Medzi najvýraznejšie hudobné prvky patrí cimbalová hudba, ktorá sa stala symbolom rómskeho umeleckého vyjadrenia. Príkladom tejto hudobnej tradície je rodinná cimbalová kapela, ktorej zakladateľom je otec Július  Bandy st., hrajúci na cimbale, a jeho traja synovia, ktorí ovládajú husle. Najmladší syn Samino Bandy, ktorý je zároveň primášom kapely, študuje hudbu na konzervatóriu, čím pokračuje v rodinnej tradícii.

Rodinná hudobná tradícia

Zakladateľom kapely je otec, ktorý svoj hudobný talent rozvinul už na základnej umeleckej škole, kde študoval hru na husliach. Jeho otec, teda dedko súčasných hudobníkov, bol saxofonista, čo znamená, že hudobné nadanie sa v rodine dedí už niekoľko generácií. Keďže otec túžil založiť cimbalovú kapelu, rozhodol sa naučiť hrať na cimbale, aby mohol vytvoriť jedinečnú hudobnú formáciu. Jeho synovia ho sprevádzajú na husliach, pričom najmladší z nich sa stal primášom kapely.

Štúdium a medzinárodné úspechy

Najmladší syn, primáš kapely, navštevuje konzervatórium, kde sa aktívne venuje hudbe a zdokonaľuje svoje zručnosti. Jeho talent a odhodlanie pokračovať v rodinnej hudobnej tradícii sú príkladom pre ostatných mladých hudobníkov.

Kapela vystupuje na rôznych súkromných akciách, no ich hudobné umenie presahuje hranice Slovenska. Svojou hudbou reprezentujú krajinu na medzinárodnej úrovni, čím prispievajú k šíreniu rómskej kultúry a hudby po celom svete.
Hudba ako spojovací článok

Hudba pre túto rodinu znamená viac než len umenie; je to spôsob života a silný spojovací článok medzi generáciami. Prostredníctvom hudby sa odovzdávajú rodinné tradície a hodnoty, a zároveň sa buduje identita, ktorá je pevne zakotvená v rómskej kultúre. Táto rodinná kapela je dôkazom toho, že hudba môže preklenúť generačné rozdiely a spojiť ľudí v láske k umeniu.

Záver

Príbeh tejto rómskej rodinnej cimbalovej kapely je inšpiratívnym príkladom toho, ako sa hudba môže stať stredobodom rodinnej tradície a zdrojom medzinárodného uznania. Ich oddanosť a láska k hudbe sú silným posolstvom o význame kultúrneho dedičstva a rodinných väzieb. Hudba nielenže obohacuje ich vlastné životy, ale aj prispieva k bohatstvu kultúrneho dedičstva Slovenska a sveta.

Informácie

Cimbalová kapela Ďusi Band z Prešova ktorá sa zameriava hlavne na tradičnú rómsku hudbu ale aj maďarskú,rumunskú, balkánsku,taliansku, nemeckú,židovskú,ruskú a klasickú hudbu v zostave inštrumentálnej aj vokálnej.

Husle - Samino Bandy

Viola - Kristián Bandy

Cimbal - Július Ďusi Bandy st.

Kontrabas1 - Július Bandy ml.

Kontrabas2 - Adrián Szajkó

Klarinet - Roland Horváth

Klavír/vokál - Jakub Haffner

Speváčka - Anita Haffnerová

Telefóne číslo: 0917 220 735 Mailová adresa : Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Facebook : Dusi band

Instagram : dusiband

 

Naposledy zmenené piatok, 24 máj 2024 15:03
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.