apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V Prešove digitalizujú kartotéku ukrajinských kníh

Moderný prístup k bohatstvu ukrajinskej literatúry

V Prešove sa práve začal revolučný proces, ktorý zjednoduší a zefektívni vyhľadávanie ukrajinských kníh. Ide o digitalizáciu kartotéky a vytvorenie elektronického systému na jej správu. Tento krok zlepší prístup k bohatstvu ukrajinskej literatúry a umožní jednoduché vyhľadávanie kníh.

Proces digitalizácie je založený na počítačovom programe, ktorý umožňuje jednoduchú katalogizáciu a spracovanie informácií z papierových dokumentov. Výsledkom bude elektronický systém, ktorý uľahčí vyhľadávanie konkrétnych titulov a zápožičky, dokonca aj online prostredníctvom počítača.

Študentky Prešovskej univerzity z Ukrajiny majú kľúčovú úlohu v tomto projekte. Svojou ručnou prácou prepisujú informácie o knihách, ako sú názov, autor, vydavateľstvo, rok vydania a počet strán. Tieto údaje následne využije program na katalogizovanie, čím sa vytvorí prehľadný zoznam ukrajinských kníh. "Pracujeme na tom už niekoľko dní, pričom každej z nás už prešlo rukami cez dvesto titulov." povedala jedna z troch študentiek pri katalogizovaní Sofiia Markiv, študentka Prešovskej univerzity v Prešove.

„Našu knižnicu chceme dostať do moderného stavu v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou v Martine", zdôraznil Andrej Jackanin, predseda regionálnej organizácie Zväzu rusínov a ukrajincov v Prešove. Ďalej vyjadril presvedčenie, že v roku 2024 by malo byť Slovensko-ukrajinské kultúrne a informačné centrum na ulici Janka Borodáča číslo 5 v Prešove pripravené na nový štandard. Knižnica, ktorá vznikne v rámci tohto centra, bude obsahovať viac ako desaťtisíc kníh a disponovať elektronickým zoznamom, čím sa stane dôležitým zdrojom pre ukrajinskú menšinu na Slovensku.

Tento krok svedčí o pozitívnom vývoji v oblasti digitalizácie knižných fondov a poskytne čitateľom nové možnosti prístupu k ukrajinskej literatúre. Týmto spôsobom sa nielen zjednoduší vyhľadávanie, ale aj podporí kultúrnu výmenu medzi Slovenskom a Ukrajinou prostredníctvom literatúry.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.