apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kultúrne mosty v meste Prešov

Veľvyslanec Írska na Slovensku zavítal do Mesta Prešov: Historické  okamihy a diskusie o Bbudúcnosti

Mesto Prešov oslnilo návštevníka z diaľky, keď do historickej radnice vkročil veľvyslanec Írska na Slovensku, J.E. Dermot McGauran, spolu s významnou delegáciou. Priateľstvo medzi Írskom a Slovenskom nabralo nový rozmer, keď sa primátor mesta Prešov, František Oľha, osobne postaral o srdečné privítanie a následne sprevádzal veľvyslanca po miestnych pamiatkach a zaujímavostiach.

Prehliadka Hlavnej ulice odštartovala zážitkovú cestu veľvyslanca Dermota McGaurana, ktorý bol v tomto okamihu sprevádzaný viceprimátorom mesta Peterom Krajňákom. Návštevník sa zblížil s historickými klenotmi mesta, vrátane Konkatedrály sv. Mikuláša, Katedrály Jána Krstiteľa a ďalších symbolov Prešova. Odkryl pútavé faktoidy o mestských dominantách a získal pohľad na živú históriu.

J.E. Dermot McGauran neobišiel ani budovu Krajského súdu a iné historické miesta v centre mesta. Nechýbala ani spomienka na významné postavy spojené s mestom Prešov, ako je napríklad P. O. Hviezdoslav, ktorý tu zanechal trvalú stopu a má v meste svoju pamätnú tabuľu na adrese Hlavnej 137.

Pri ukončení návštevy veľvyslanec obdržal certifikát o prekročení 49. rovnobežky, čím symbolicky prepojil svoj pobyt s geografickými šírkami Prešova. Následne sa presunuli na radnicu, kde sa uskutočnila diskusia s primátorom Františkom Oľhom. Rozhovory sa dotýkali rôznych tém, vrátane mestského dopravného systému a súčasných globálnych udalostí. Veľvyslanec prejavil záujem o rozvoj kultúrnej a obchodnej výmeny medzi Írskom a Mestom Prešov, čo otvára nové možnosti spolupráce.

Táto návšteva nezostala len na povrchu formálnych rokovaní; stala sa príležitosťou na nadviazanie kultúrnych mostov medzi dvoma krajinami. Vzácne stretnutie nechalo dojem nielen na delegáciu z Írska, ale aj na obyvateľov Mesta Prešov, ktorí mali možnosť zdieľať svoje historické poklady s veľvyslancovým pohľadom. Tento krok smeruje k posilneniu vzťahov medzi krajinami a k bohatšiemu porozumeniu ich kultúrnych a historických hodnôt.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.