apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

SIEA spúšťa novú Zelenú domácnostiam, o poukážky možno žiadať aj spätne

Štartuje nový projekt Zelená domácnostiam, v ktorom je prostriedkov dostatok. Na poukážky pre domácnosti poukážky na zariadenia Obnoviteľných zdrojov energie (OZE) vyčlenila Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) 151,6 milióna eur, z toho 58,1 milióna eur aj pre Bratislavský samosprávny kraj. Prvá fáza projektu začala 30. októbra 2023, odkedy je možné zariadenia inštalovať prostredníctvom zhotoviteľov, ktorí sa môžu registrovať v projekte. Druhú fázu, v ktorej budú poukážky vydávané a preplácané, spustí SIEA v prvom štvrťroku 2024, kedy bude prístupný nový informačný systém.

 Tomáš Jančařík, vedúci obchodného oddelenia THERMO|SOLARU, najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov, k tomu dodáva: ,Domácnosti a zhotovitelia sú v dostatočnom predstihu upozornení a majú tak dosť času na uzatvorenie kontraktov a zváženia termínov inštalácií. Naše skúsenosti hovoria, že pri väčšine OZE sú čakacie lehoty, predovšetkým pri fotovoltických paneloch a tepelných čerpadlách, dlhšie ako 3 mesiace. Výnimkou sú slnečné kolektory. Jar je však vždy najväčším náporom na montážne kapacity, pretože v zime sú možnosti obmedzené. Navyše teraz sa budú kumulovať faktory jarného boomu a znovu vydávania poukážok. Preto netreba čakať, ale v prípade záujmu sa obrátiť na montážne firmy.“

 

Vylepšené podmienky projektu Zelená domácnostiam

Zásadnou zmenou projektu je, že zariadenia bude možné inštalovať aj vopred, ešte pred zaregistrovaním žiadosti a získaním poukážky. Najskôr od 30. októbra 2023. Samotné nové poukážky na inštaláciu zariadení začne SIEA vydávať až v prvom štvrťroku roka 2024 podľa nových podmienok projektu Zelená domácnostiam. Inováciou je prepojenie informačného formulára žiadosti s katastrom nehnuteľností, vďaka čomu bude zabezpečené preverenie údajov o mieste inštalácie, vrátane čísla listu vlastníctva a parcely. Ďalšia zmena bude spočívať v tom, že pri vypisovaní žiadosti nemusí domácnosť uvádzať konkrétny typ zariadenia, stačí si zvoliť druh a inštalovaný výkon. Výrobný typ zariadenia zadajú zhotovitelia až po inštalácii do žiadosti o preplatenie poukážky. Registrácia zhotoviteľov, ktorí budú oprávnení zabezpečovať inštalácie v novom projekte, bude prebiehať elektronicky. Všetkým doteraz registrovaným zhotoviteľom SIEA zašle výzvu s odkazom na predvyplnený formulár a následne poštou aj návrh novej zmluvy o preplácaní poukážok.

 

Doterajší prínos Zelenej domácnostiam

Vďaka európskej podpore pribudlo v slovenských domácnostiach za osem rokov vyše 60-tisíc zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Do zoznamu oprávnených zariadení bolo od augusta zaregistrovaných vyše 1300 zariadení. V zozname oprávnených zhotoviteľov sú uvedení dodávatelia, ktorí so SIEA podpíšu zmluvu o preplácaní poukážok obsahujúcu aj povinnosti pri zabezpečovaní podporovaných inštalácií.

 

Po novom zvýšenie sadzby

V novom projekte sa zásadne mení spôsob zvýhodnenia, ktorý zohľadňuje, či inštalácia prispieva k zlepšovaniu životného prostredia. Zvýšením základnej sadzby o 15 % budú zvýhodnené domácnosti, ktoré prestanú využívať tuhé palivá, napríklad kotol na uhlie alebo kotol na biomasu, alebo domácnosti, ktoré si nechajú nainštalovať v oblastiach s riadením kvality ovzdušia bezemisné zariadenie, teda tepelné čerpadlo, slnečný kolektor, fotovoltický panel alebo veternú turbínu.

 ,,Naďalej bude platiť podmienka, že poukážka môže pokryť maximálne 50 % z nákladov na kúpu a inštaláciu zariadenia. Pri slnečných kolektoroch s výkonom 4 kW je najvyšší príspevok 2300 eur,“ upozorňuje T.Jančařík.

 Dodáva, že najviac podpora stúpla pri fotovoltických systémoch v prípade domácností, ktoré majú vyššiu spotrebu. Maximálny výkon, na ktorý bude bežne poskytovaný príspevok, je obmedzený na 3 kW s príspevkom 1725 eur. Ak domácnosť preukáže vyúčtovacou faktúrou vyššiu spotrebu ako 3 000 kW/rok, môže byť maximálny podporovaný výkon až 7 kW. V prípade tepelných čerpadiel je podporovaný výkon do 10 kW a pri zohľadnení zvýhodnenia je maximálny príspevok 4370 eur. Pri kotloch na biomasu, ktorých sa zvýhodnenie o 15 % netýka, zostáva maximálny príspevok na 10 kW v sume 1500 eur.

 

Úspory so slnečnými kolektormi

,,Ak máte voľné finančné prostriedky, najlepším spôsobom ako ich investovať, je investovať ich do slnečných termických kolektorov - teda do seba, do vlastnej energetickej nezávislosti. Ak voľné prostriedky momentálne nemáte, môžete využiť podporné programy, alebo pôžičky v bankách. Veď ročný prínos na ušetrených nákladoch za prípravu teplej vody v rodinnom dome slnečnými kolektormi od THERMO|SOLARU Žiar, pri systéme pre 4-5 osôb, predstavuje už v súčasnosti až 250 eur. Návratnosť systému podporovaného poukážkami sa tak dostáva pod 9 rokov a to pri uvažovanej životnosti až 40 rokov. Väčšiu časť teplej vody počas roka, približne 60 až 70%, potom už bude mať spotrebiteľ celé desaťročia zadarmo. Na zariadenia poskytujeme záruku až 12 rokov, servis a poradenstvo,“ vymenúva T.Jančařík.

 

Ďalej poukazuje nato, že príprava teplej vody s pomocou slnečných kolektorov sa stáva nielen jedným z najekologickejších, ale aj najekonomickejších spôsobov prípravy teplej vody. Na prípravu teplej vody treba pre 4 – 5 člennú rodinu inštalovať cca 5-6 m2 kolektorovej plochy. V prípade podpory vykurovania, alebo ohrevu bazénu je potrebná väčšia plocha, ktorú je potrebné určiť výpočtom na základe energetickej bilancie. Životnosť slnečných kolektorov je napríklad v porovnaní s tepelným čerpadlom (vzduch-vzduch) dvojnásobná a prevádzka je bez nepríjemného hluku.

 

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Naposledy zmenené nedeľa, 19 november 2023 19:44
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.