apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Berzewiczová vyhliadková veža

Vyhliadková veža na vrchu Stebnícka Magura je z 2/3 hotová

V októbri 2023 bola dokončená 1. a 2. etapa výstavby vyhliadkovej veže na vrchu Stebnícka Magura, takzvanej Berzewiczovej veže. Veža je v súčasnosti dokončená z dvoch tretín a jej dokončenie plánuje investor - Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) ,,ŠARIŠ“-Bardejov počas  3 . a  4 . etapy v lete v roku  2024.  Na dokončenie čaká ešte interiér, schodisko, zábradlie a úprava okolia. Informuje o tom Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR ,,ŠARIŠ“-Bardejov.

 

,,Projekt je financovaný z rozpočtu OOCR ,,ŠARIŠ“-Bardejov, ktorého väčšiu časť  finančne podporilo  Ministerstvo dopravy (MD) SR. Na dokončenie stále chýba časť financií a  preto na pomoc s dofinancovaním veže vyhlásila OOCR v septembri 2023 verejnú zbierku. Sme vďační všetkým, ktorí prispeli, bez ohľadu na sumu. Vyzbieraná suma nebude stačiť na dokončenie  a preto rátame pri 4.etape s kofinancovaním z prostriedkov MD SR. Aj symbolické  sumy najčastejšie 20 a 50 Eur od občanov a 100 až 300 Eur od iných subjektov potešia. Sú symbolom, že občania i právnické osoby chcú prispieť na zveľadenie a obnovu vyhliadkovej veže, slúžiacej domácim i zahraničným návštevníkom, a celému regiónu Šariš Bardejov. Zbierka stále beží a uvítame ak všetci prispejú aspoň symbolickú čiastku,“ konštatuje R.Jančošek.

 

Cesta SNP dostane novú dominantu

Vyhliadkovú vežu na Stebníckej Magure (899,9 m n. m.), realizujú v blízkosti terajšieho vysielača v blízkosti Bardejovských Kúpeľov od tohtoročnej jari. Nachádza sa na hlavnej turistickej magistrále - Ceste hrdinov SNP Po dokončení sa bude podobať na takzvanú Berzewiczovú vežu, ktorá stála neďaleko a bola zničená v čase prvej svetovej vojny v roku 1918. Orientačné náklady ,,stavby na kľúč“ by mali dosiahnuť cca 250 000 eur. Projektovú dokumentáciu vyhotovil Jozef Ciula. Zhotoviteľom stavby je  PAVLIČKO a partneri, s. r. o.

 

Požiadavkou investora bolo napodobniť Berzewiczovú vyhliadkovú vežu, postavenú v roku 1905 a zničenú počas prvej svetovej vojny. Ide o repliku, ktorá by sa mala blížiť k originálu. Celková výška po špičku veže  bude 29,627 m, vo výške 20 m nad terénom je vyhliadková plošina. Obnovená veža prispeje k zvýšenej návštevnosti domácich a zahraničných turistov a umožní výhľad na celé okolie regiónu. Za dobrého počasia je možné vidieť aj Tatry. Veža bude jedinečná svojho druhu na Slovensku. Má železobetónovú konštrukciu a kovové schodisko. Po dokončení bude patriť k najvyšším vežiam Prešovského kraja. Pre výstup na ňu bude potrebné zdolať viac ako  90 schodov. Na vrchol  Stebníckej Magury, je možné sa dostať turistickým chodníkom z Bardejovských Kúpeľoch, Stebníka, Zborova a Zlatého.

 

História veže

Ako prvá vyhliadková veža na tomto mieste stála Berzewiczova veža, pomenovaná po vtedajšom ministrovi školstva a náboženstva Rakúsko –Uhorska, ktorým bol Albert Berzewiczy (1853-1936, historik a politik). Práve Berzewiczy oficiálne odhaľoval sochu cisárovnej Sisi v Bardejovských Kúpeľoch 16. augusta 1903 a jeho pričinením vznikla prvá drevená vyhliadková veža. V poslednom roku trvania prvej svetovej vojny (1918) bola zničená.

 

Ako druhá bola na tomto mieste v roku 1932 postavená tzv. Pourova chata a to členmi bardejovského Klubu československých turistov, s výdatnou podporou vojakov z miestnej vojenskej posádky. Okolo roku 1951 vyhorela.

 

Podporte aj vy dostavbu veže

,,Stavba sa pripravovala takmer 3 roky a jej rozpočet sa vzhľadom na infláciu a rast cien stavebných materiálov, zvýšil. OOCR sa obrátila na širokú verejnosť, turistov i organizácie, aby prispeli na stavbu Berzewiczovej veže, každý podľa svojich možností. Dobrovoľný finančný príspevok stále môžete poslať na číslo účtu neziskovej organizácie OOCR Šariš Bardejov Sk 03 5600 0000 0022 8325 5001. Podporte aj vy dobrovoľným finančným príspevkom dokončenie vyhliadkovej Berzeviczovej  veže,“ vyzýva R.Jančošek.

 

Vyhliadkové veže

Vyhliadky, vyhliadkové veže a rozhľadne sú jednou z najčastejších infraštruktúrnych investícií pre podporu turizmu v regiónoch. Na severovýchode Slovenska je najznámejšou Vyhliadková veža na Dukle, vysoká 49 m. Nachádza sa na mieste, kde v októbri 1944 veliteľ 1. československého armádneho zboru v ZSSR brigádny generál Ludvík Svoboda mal jednu z veliteľských pozorovateľní počas bojov o Dukliansky priesmyk. Vo vstupnej hale veže si môžete prezrieť viaceré výstavy. Na zrekonštruovanej a zmodernizovanej vyhliadkovej veži na Dukle je po 49 rokoch sprístupnená aj dolná kupola. Návštevníci tam môžu obdivovať imitáciu mínového poľa s použitím nálezov pochádzajúcich priamo z duklianskeho bojiska, moderné dotykové multimediálne zariadenia i dotykový multimediálny stôl.  

Pri Bardejovských Kúpeľoch už v roku 2017 obnovili drevenú rozhľadňu Kamenná hora. V závere roka 2021 uviedli do prevádzky aj v meste Svidník (nad bývalým vlekom) Vyhliadku s útulňou. Jedinečný výhľad z veže ukazuje panorámu mesta Svidník od Pamätníka sovietskej armády až po lesný komplex Osy.

Slovenský unikát – rozhľadňa v Kružlovej. V závere novembra 2021 dokončili v Kružlovej, v Údolí smrti, unikátnu rozhľadňu z kovu a dreva vysokú 13,65 metra. Tvarom pripomína náboj do československej pušky VZ. 24. Veža poskytuje nádherné výhľady do okolia, vidno z nej takmer celé Údolie smrti, okolité obce, časť Svidníka a v prípade priaznivého počasia aj Vysoké Tatry. Rozhľadňa má tvar vojenského náboja.

Rozhľadne pri vrchu Žobrák

Blízko vrchu Žobrák, v pohorí Čergov, sa v nadmorskej výške 893 m nachádzajú dve drevené vyhliadkové veže. Súčasťou veží sú aj turistické útulne (v každej môže prespať cca 5 ľudí). Rozhľadne ponúkajú krásne výhľady do širokého okolia, vrátane pohľadu na hlavný hrebeň Čergova.

 

Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.svidnik.sk, www.visitbardejov.sk

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.