apríl 27, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Poľské dni v centre Prešova 2018 Poľské dni v centre Prešova 2018 autor: Radomír Kreheľ

Mesiac október je na Filozofickej fakulte (FF) Prešovskej univerzity v Prešove (PU), ako aj v meste Prešov, už tradične spojený s Poľskými dňami.

Tohtoročný program, bohatý na koncerty, filmy, výstavy, prednášky a tvorivé dielne, oficiálne otvorí koncert v PKO Čierny orol, ktorý  sa uskutoční 18. októbra. Niektoré pilotné podujatia sa však budú konať už v tomto týždni od 9. do 13. októbra.

8. ročník Poľských dní 

Ôsmy ročník Poľských dní, ktorý rovnako ako po minulé roky, organizuje Inštitút stredoeurópskych štúdií FF PU v spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave a mestom Prešov. Cieľom podujatia je šíriť a prehlbovať povedomie o Poľsku, jeho jazyku, kultúre, umení, histórii, spoločnosti či politike. „Za zrodom myšlienky tohto podujatia stojí Inštitút stredoeurópskych štúdií, kde možno študovať poľský jazyk a kultúru v rámci programu stredoeurópske štúdiá. Výučba poľského jazyka má v Prešove dlhoročnú tradíciu. Lektorát poľského jazyka bol v Prešove otvorený v akademickom roku 1969/1970, pričom ide o druhý najstarší lektorát uvedeného jazyka na Slovensku,“ ozrejmila Marta Vojteková, riaditeľka Inštitút stredoeurópskych štúdií FF PU.

Stálou súčasťou programu Poľských dní sú akcie realizované na pôde Filozofickej fakulty, ktoré sa konajú pod záštitou dekanky fakulty prof. Beáty Balogovej. Výučbu študentov v oblasti literárnej vedy, translatológie, resp. umenovedy obohatia prednášky doc. Jána Gavuru s názvom Wisława Szymborska ako globálna poetka (10. 10.), doc. Vladislava Grešlíka Jerzy Nowosielski a jeho okná do večnosti (24. 10.), ako aj prednáška Republika mnohých národov (19. 10.), ktorú pre študentov FF PU zorganizuje Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave.
Túto pestrú ponuku ďalej doplní prekladateľský workshop doc. Mareka Mitku V Herakleitovej rieke alebo čo je za prekladom? (11. 10.), výtvarno-literárny workshop dr. Silvie Kaščákovej s názvom Smetný kôš na básne. Tvorba W. Szymborskej ako inšpirácia v dielni kreatívneho písania (12. 10.) a takisto aj autorská prezentácia cestopisnej knihy Andrzeja Stasiuka Cestou do Babadagu (11. 10.), ktorú bude v centrálnej študovni Univerzitnej knižnice (UK) PU moderovať prof. Peter Káša.

„V študovni univerzitnej knižnice bude 23. októbra aj stretnutie s dr. Agnieszkou Tambor, ktorá záujemcom priblíži projekt Polska Półka Filmova, v rámci ktorej sa v ten istý deň uskutoční premietanie filmu poľského režiséra Marcina Wronu Démon (2015). Dramaturgiu tohtoročných Poľských dní spestrí aj ponuka filmového festivalu Pocity 2023 a medzinárodného filmového festivalu Febiofest v Cinemax-e Novum a podobne aj výstavy z výtvarných diel Jerzyho Nowosielského (18. 10. v Mestskej galérii Caraffka) a Rafała Pacześniaka (19. 10. v Galérii Átrium),“ priblížil doc. Marek Mitka z Inštitútu stredoeurópskych štúdií FF PU. Ako doplnil, o  hudobný vklad na Poľských dňoch sa tento rok postarajú napr. klaviristi Anton Kónya (Hudba troch farieb Krzysztofa Kieślowského v Divadle Viola, 26. 10.) a Eduard Lenner (Hommage á Stella Czajkowska - takisto v Divadle Viola, 18. 11.)  

Program Poľských dní bude prebiehať počas celého októbra na najrôznejších miestach v Prešove: okrem Filozofickej fakulty PU aj v Cinemax-e Novum, v Divadle Viola, v Mestskej galérii Caraffka či v Galérii Átrium.  

 

Zdroj: Anna Poláčková

Naposledy zmenené pondelok, 09 október 2023 12:07
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.