apríl 18, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V poradí druhú čerpaciu stanicu na Slovensku slávnostne otvorili v Prešove na Strojníckej ulici v rámci projektu, ktorého cieľom je vytvorenie pilotnej siete čerpacích staníc LNG rozmiestnených pri hlavných koridoroch v rámci Slovenska.

Novú čerpaciu stanicu na skvapalnený zemný plyn LNG slávnostne otvoril Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v Prešove.

Bezobslužnú prevádzku čerpacích staníc zabezpečuje SPP prostredníctvom dcérskej spoločnosti SPP CNG. Konateľ SPP CNG Peter Mozolák: „Na túto stanicu môžu chodiť zákazníci, ktorí tankujú palivo na skvapalnený zemný plyn. To sú väčšinou dopravcovia s ťažkými vozidlami s ťažkými ťahačmi. Pri sto kilogramoch paliva prejde vozidlo asi 450 kilogramov, keď natankuje plnú nádrž, prejde 1 500 až 1 700 kilometrov. Záleží to aj od konfigurácie vozidla.“

Na tejto čerpacej stanici je možné natankovať aj stlačený zemný plyn CNG. Vysokokapacitná plniaca stanica na Strojníckej ulici tak bude slúžiť nielen pre ťažkú nákladnú dopravu, ale aj pre autobusovú a osobnú automobilovú dopravu. Motoristi budú môcť využiť vďaka jej polohe priame napojenie na diaľnicu D1.

Nová čerpacia stanica vznikla v rámci projektu fueLCNG, bola podporená Európskou komisiou a je spolufinancovaná z Nástroja na prepájanie Európy (CEF). Prvú čerpaciu stanicu SPP otvoril v januári v Trnave a ďalšiu otvorí ešte v tomto roku na hraničnom odpočívadle D2 Brodské. 

Viac v reportáži.

Naposledy zmenené sobota, 06 máj 2023 12:12
Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.