Vytlačiť túto stránku

Hľadajú sa najkrajšie zábery Prešovského kraja

1. miesto_Ján Saloň - Láska (Kultúra, tradície, história 2022) 1. miesto_Ján Saloň - Láska (Kultúra, tradície, história 2022)

11. ročník fotografickej súťaže Choď a foť

Už po jedenásty krát sa môže verejnosť zapojiť do fotografickej súťaže o najkrajšie zábery Prešovského kraja s názvom Choď a foť. Fotosúťaž každoročne vrcholí vernisážou putovnej výstavy zostavenej z víťazných a finálových fotografií. Novinkou tohto ročníka je špeciálna cena Hradu Šariš za najkrajší záber hradu.


Organizátorom súťaže Choď a foť je Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. Súťaž je určená amatérskym i profesionálnym fotografom. Ich úlohou je zachytiť krásy a zaujímavosti Prešovského kraja.
Fotografická súťaž o najkrajšie zábery Prešovského kraja má za sebou už desať úspešných ročníkov a záujem o ňu každoročne narastá. V predošlom ročníku súťažilo 548 fotografií od 127 autorov. O víťazoch opäť rozhodne odborná porota, ktorej predsedá známy fotograf Jano Štovka (MQEP). Každoročne sú členmi poroty zvučné mená uznávaných fotografov, ľudí z umeleckej sféry i showbiznisu.
„Pozývame nadšencov fotografie do Prešovského kraja. Ukážte nám prostredníctvom fotografií zákutia, ľudí a situácie, ktoré vás očarili či inšpirovali a my ich predstavíme širokej verejnosti,“ pozýva do súťaže Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.
Každý fotograf môže prihlásiť šesť snímok do šiestich kategórií: 1. Príroda; 2. Kultúra tradície a história, 3. Šport a voľnočasové aktivity, 4. Black and white; 5. Človek a kraj a 6. Architektúra. Fotografie vo všetkých kategóriách musia byť zhotovené na území Prešovského kraja. Uzávierka súťaže je  15. októbra 2023.


Okrem ocenení v jednotlivých kategóriách sú každoročne udelené aj špeciálne ceny Grand Prix, Cena predsedu poroty, Cena Severovýchod Slovenska a Cena verejnosti. Novinkou tohto ročníka je Cena hradu Šariš, ktorú získa najkrajšia fotografia hradu Šariš v rámci kategórie 2. Kultúra, tradície a história. Hrad Šariš neďaleko Prešova patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 4,5 hektára. Víťaz špeciálnej ceny od hradu Šariš si vychutná stredovekú večeru pre dvoch s kráľom Belom IV. v areáli hradu. Víťaz hlavnej ceny (Grand Prix) získa turistické topánky na mieru.
Vyhodnotenie súťaže bude spojené s vernisážou už tradičnej putovnej výstavy finálových fotografií, ktorá každoročne zavíta na mnohé miesta nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Najnovšie od Televízia TV7